کتاب مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت اثر احمددکتر پویانفر در حوزهی ارزشیابی ترکیب مناسبی از مطالب را دربر میگیرد. در این کتاب وی با ارزش زمانی پول شروع میکند و با شرح صورتهای مالی نشان میدهد چگونه ارزش در شرکت ایجاد میشود. آنگاه وجوه بنیادین ارزشیابی را توضیح میدهد و در فصل پایانی ضرورت محاسبهی هزینهی سرمایه را برای پیداکردن ارزش در شرکت شرح میدهد.
کتاب مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت بیشک خلایی را در حوزهی مالی پر میکند. هرچند در سالهای اخیر شاهد آن بودهایم که چند کتاب در حوزهی ارزشیابی نگارش یافته است، اما بیشک کتاب مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت دکتر احمد پویانفر با بیشاز 40 مثال کاربردی، راهنمای عملی خوبی برای ارزشیابی کارشناسان است. مؤلف با دانش عمیق خود از مالی، به آن نحلهی فکری از مالی معتقد است که ارزش را حاصل جریان آتی نقدی میداند.
برای پویانفر مبانی خلق ارزش سخت به جریان نقدی وابسته است. کتاب او ترازنامه را از دیدگاه ارزشیابی بهخوبی تحلیل میکند و نشان میدهد جریان نقدی آزاد چه تأثیری در محاسبهی ارزش دارد. وی در بخشی از کتاب به سرمایهگذاران کمک میکند تا با محاسبهی دقیق ارزش، سبد سرمایهگذاریهای خود را انتخاب کنند، و در بخش دیگری از کتاب، اثر اهرم بر بازدهی و نهایتاً ارزش را نشان میدهد. برای سرمایهگذاران، اینکه از چه اهرمی استفاده شود، در محاسبهی نرخ بازده و ارزش بس مؤثر است. به این ترتیب، وی اجزای مختلفی از خلق ارزش در شرکت را توضیح داده و در جریان این توضیح، وی مبانی ارزشیابی را بهدقت بسط و شرح داده است.
1- ارزش زمانی پول
به هنگام تحلیل جریانهای نقدی و در مفهوم سادهتر؛ پول، ویژگیهای زیر قابلبررسی است:
1. ارزش حال و آتی؛
2. نرخ بهرۀ ساده و مرکب؛
3. مبلغ تکی یا سری جریانهای نقدی؛
4. مبلغ قطعی یا تصادفی.
ویژگی اول، به چگونگی انتقال پول در طی زمان میپردازد. بهعبارتدیگر، به مواردی از این قبیل پرداخته میشود که ارزش1 واحد پولی در حال حاضر پس از 2 سال چقدر خواهد بود؟ یا 1 واحد پولی که به مدت 5 سال و سالانه پرداخت خواهد شد در حال حاضر چقدر ارزش دارد.
چنانچه به بهرۀ حاصل از سرمایهگذاری، دوباره بهره تعلق گیرد محاسبات بهرهای با نرخ مرکب و در غیر اینصورت با نرخ ساده انجام خواهد گرفت. در تصمیمات مالی با سررسید بیش از یکساله به طور معمول فرض میشود که محاسبات بر مبنای نرخهای مرکب است.
جریانهای نقدی میتوانند به صورت تکی یا اقساط با فراوانی یکسان باشند. جریانهای نقدی منظم یا همان سالوارهها در فعالیتها و کسبوکارهای همراه با دامنک، همانند بانکها و بیمهها رخ میدهند. درنهایت اینکه باوجود فرض قطعی بودن زمان وقوع و حجم جریانهای نقدی، در بسیاری از تصمیمگیریهای مالی همانند محاسبات بیمهای، زمان وقوع و همچنین حجم جریان نقدی تصادفی هستند.