کتاب رفتار شهروندی سازمانی نوشتهٔ سکینه سادات فاطمی میباشد و انتشارات نظری این کتاب را به چاپ رسانده است.رفتار شهروندی سازمانی، افعال و اقدامات ایثارگرانه و از خودگذشتگی کارکنان به منظور تامین آسایش دیگران است.
به دلیل مساعدت چشمگیر رفتارهای شهروندی سازمانی به موفقیت سازمان برای سازمانها مهم است که بدانند کارمندان چرا و چگونه در رفتارهای شهروندی سازمانی مشارکت می کنند و چه عواملی بر این رفتارها تاثیر دارند رفتار شهروندی سازمانی رفتاری فردی و داوطلبانه است که به طور مستقیم به وسیله سیستم های رسمی پاداش در سازمان طراحی نشده است بلکه باعث ارتقای اثر بخشی و کارایی عملکرد سازمان میشود. کتاب رفتار شهروندی سازمانی را به دوستداران مدیریت کسب و کار پیشنهاد میکنیم.
«مفهوم رفتار شهروندی سازمانی برای اولین بار توسط باتمان و ارگان در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی به دنیای علم ارایه شد. رفتار شهروندی سازمانی به رفتارهایی فراتر از وظیفه و افزون بر نقش اطلاق میشود که کارکنان به منظور کمک به دیگران و سازمان انجام میدهند. ماهیت این رفتارها بگونه ای است که اختیاری، داوطلبانه و خودخواسته اند و نظام پاداش و تنبیه سازمانی تأثیر زیادی بر آنها ندارند.
ارگان معتقد است رفتار شهروندی سازمانی رفتاری فردی و داوطلبانه است که مستقیم به وسیله سیستمهای رسمی پاداش در سازمان طراحی نشده اما با این وجود باعث ارتقای اثربخشی و کارآیی عملکرد سازمان میشوند (نیکوکار و همکاران، ۱۴۰۰). با این تعریف از انسان انتظار میرود بیش از الزامات نقش خود، در خدمت اهداف سازمان فعالیت کند.
بهعبارتی ساختار رفتار شهروندی سازمانی به دنبال شناسایی، اداره و ارزیابی رفتارهای فرانقش کارکنانی است که در سازمان فعالیت میکنند و باعث اثربخشی سازمان میشوند. گراهام معتقد است که رفتارهای شهروندی در سازمانها شامل سه دسته رفتار تحت عنوان اطلاعات سازمانی، وفاداری سازمانی و مشارکت سازمانی میباشند.