کتاب درسنامه اخلاق اسلامی اثری از عنایت الله شرفی است که در دفتر نشر معارف به چاپ رسیده است. این اثر مخاطبان را با کلیات، مبانی و مفاهیم اخلاق اسلامی آشنا می کند. عنایت الله شرفی کتاب درس نامه اخلاق اسلامی (مبانی و مفاهیم) را در دو بخش مبانی و مفاهیم تالیف کرده است. بخش اول کتاب که به کلیات می پردازد چهار درس دارد: آشنایی با دانش اخلاق اسلامی، خداشناسی، انسان شناسی و اخلاق و دین.
بخش دوم کتاب که درباره مفاهیم صحبت می کند، سیزده درس دارد. این دروس، فضایل و رذایل اخلاقی را بررسی می کند و هم از فضایل اخلاقی که در زندگی فردی تاثیرگذارند صحبت می کند و هم فضائل اخلاقی تاثیرگذار بر زندگی اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد. فضائلی که همگی یک هدف دارند و آن این است که زندگی را بر روی زمین برای ما ساده تر و زیباتر کنند. در صورتی که موفق شویم به این کمالات برسیم، نه تنها ما، بلکه تمام موجودات می توانند از آن بهره مند شوند.
این صفات و فضائل اخلاقی را همگی می شناسیم، خودشناسی، خودسازی، حیا، عزت نفس، شجاعت، آراستگی در ظاهر، صبر و صبوری پیشه کردن، پاکدامنی، زهد و قناعت و نباید فراموش کرد که خداشناسی، یکی از اهداف اخلاق اسلامی است. به این ترتیب است که ما درمییابیم با خدا، با خود و با دیگران چه رفتاری در پیش بگیریم. چگونه موفق به کسب کمالات شایسته انسانی شویم و در نهایت چگونه می توانیم به هدف نهایی خلقت که شناخت و نزدیکی به خداوند است، برسیم.
اخلاق اسلامی، که آموزه های آن برگرفته شده از وحی الهی و تعالیم انبیا و معصومین و نیز عقل و فطرت می باشد بیانگر فضایل و رذایل و چگونگی سیر اخلاقی انسان بر اساس آن هاست. بررسی ویژگی ها و امتیازات اخلاق اسلامی ابعاد دیگری از این نظام را روشن میکند.