کتاب تاریخچه روشنفکری در ایران، با قلم جذاب و خواندنی شهریار زرشناس به رشته تحریر درآمده و در انتشارات نشر معارف نیز منتشر شده است. این کتاب پیرامون مروری بر روشنفکری در غرب، پیدایی روشنفکری در ایران و نسل اول روشنفکری مشروطه به نگارش درآمده و در دسترس علاقه مندان به کتاب های تاریخی قرار گرفته است.
کتاب دو نسخه ای پیش رو در حوزه ی «ادبیات فلسفه و سیاست» است. کتاب تاریخچه روشنفکری در ایران جلد اول، مجموعی است که به آشکار سازی «روشنفکری در ایران و نسل اول روشنفکران مشروطه» می پردازد.
نویسنده کتاب پیش رو «شهریار زرشناس» در اوایل این اثر می فرماید: «روشنفکری در معنای رایج آن، مترادف با داشتن تحصیلات و اطلاعات، خوش فکر بودن یا به اصطلاح «داشتن فکر باز» و نظایر این ها می باشد. ولی اگر به یک تحلیل با تامل و بررسی تاریخی پرداخته شود درک می کنیم که «روشنفکری» یک توضیح، تشریح و مفهوم «تخصصی» دارد در تشریح تخصصی که غالبا در کنکاش های «فلسفی و تئوریک، تاریخی و فرهنگی و جامعه شناختی و سیاسی» این تشریح قابل قبول است.» دوران «روشنگری» از قرن 17 شروع و تا اواخر قرن 18 ادامه داشته؛ به طوری که تاریخ نویسان به این نام می خواندند.
اگر علاقه مند به کتاب های « حوزه تاریخ جامعه شناسی و سیاست» هستید؛ کتاب نگاهی کوتاه به تاریخچه روشنفکری در ایران، گزینه ای مناسب برای مطالعه در این حوزه می باشد.
نویسنده کتاب پیش رو «شهریار زرشناس» به ساختار و دیرینه ی تفکر «اومانیستی» در «غرب و نهضت موسوم به روشگری» می پردازد و در این راستا چند تن از اشخاصی که سرآمد این روند بوده اند را معرفی می کند. و سپس وارد موضوع خصوصیات «کلی روشنفکری و غرب زدگی» در ایران، عصر قاجار و خصوصیات «عمومی روشنفکری و روشنفکران» را مورد تحلیل قرار می دهد.
کتاب تاریخچه روشنفکری در ایران در سه فصل با عناوینی نظیر؛ «فصل اول: ماهیت و پیشینه روشنفکری در غرب{سخنی کوتاه درباره (کاست روشنفکری)، سخنی کوتاه درباره چند روشنفکر، جان لاک؛ پدر ایدئولوژی لیبرالیسم و مدافع استعمار و برده داری، ولتر؛ تجسم روح سوداگر و ضد دینی روشنگری، دنیس دیدرو؛ اصلی ترین تئوریسین روشنفکری در فرانسه قرن هجدهم و..}، فصل دوم: ویژگی های کلی روشنفکری و غرب زدگی {شبه مدرن در ایران، دوره آغازین تمدن ایران باستان، تمدن کلاسیک ایران باستان، تمدن کلاسیک ایران پس از اسلام، نگاهی کوتاه به ایران قاجاری در عهد ناصرالدین شاه و..}، فصل سوم: نسل اول روشنفکری عهد مشروطه - دوره تکوین و آغاز (1270-1220ق) {روشنفکران نسل اول مشروطه، میرزا عسگرخان افشار ارومی، میرزا ابوالحسن خان ایلچی، میرزا صالح شیرازی؛ پدر ژورنالیسم شبه مدرنیستی، فرخ خان امین الدوله غفاری و..} به نگارش در آمده است.
ماهیت و پیشینه روشنفکری در غرب
ویژگی های کلی روشنفکری و غرب زدگی
نسل اول روشنفکری عهد مشروطه: دوره تکوین و آغاز (1270 - 1220 ق)
نسخه الکترونیک کتاب نگاهی کوتاه به تاریخچه روشنفکری در ایران جلد اول را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.
مدرنیته ویژگی های متعددی دارد که در این رساله کوتاه، بنا به رعایت اختصار، فقط به بعضی از آن ها اشاره شد و برای بحث تفصیلی باید به کتب مربوط به آن رجوع کرد. پترارک در دوران رنسانس آشکارا از تمایلات سرمایه اندوزانه زرسالاران بورژوا دفاع می کرد و دکامرون هرزگی های اخلاقی را به زبان صریح به تصویر می کشید. «لورنزو والا» فیلسوف عصر رنسانس ایتالیا که از مبلغان مدرنیته بود، کتابی در مدح «عشرت طلبی» و هرزگی نوشت و «پیک دلا میراندولا» که رویکرد اومانیستی را با یهودیت تحریف شده زرسالار در آمیخته بود درباره «حق بشر برای سروری در عالم» و استیلا بر همه کس و همه چیز و نیز نفی ادیان الهی و تأسیس یک دین مشترک، حول محور شرمداری (ایده ای که تبلور روشن خود را در نظریه «وحدت ادیان» فراماسونری عیان کرده است)، سخن گفت. اساساً سوداگری زرسالارانه برخاسته از یهودیت تحریف شده و به عبارتی، گونه ای یهودیت سکولار، از عوامل شکل دهنده به تفکر مدرن بوده است. در این دوره «لئوناردو برونی» اومانیست ایتالیایی، در ستایش ثروت اندوزی و ماده گرایی کتاب می نویسد و «پوچوی براچسیولینی» در کتاب «درباره آزمندی» به ستایش از طمع ورزی و خودخواهی می پردازد.
رویکرد استعماری دولت های پرتغال و اسپانیا به آفریقا و آسیا، در همین دوران آغاز می گردد و بورژواهای مدرن از سال ۱۴۴۱ رسماً به تجارت برده می پردازند. سلطنت های مطلقه مدرن فرانسه (توسط لویی یازدهم به سال ۱۴۶۱) و انگلیس (توسط هنری هفتم به سال ۱۴۸۵) و اسپانیا به سال ۱۴۹۲ آغاز می گردد.
«کریستف کلمب» یهودی الاصل، به انگیزه تجارت سوداگرانه و استعماری و با پول زرسالاران یهود و حمایت «فردیناند» و «ایزابلا» پادشاه و ملکه دولت مدرن اسپانیا، به قصد هند به راه می افتد و سر از «قاره جدید» در می آورد. فردیناند و ایزابلا همان کسانی هستند که دستشان به خون مسلمانان بی گناه غرناطه آلوده است.
در واپسین سال های سده پانزدهم میلادی، ایزابلا ملکه خونریز کاستیل به همراه شوهرش فردیناند، شاه آراگون، سپاهی عظیم را به سوی آخرین بقایای دولت های مسلمان اندلس به حرکت درآورد. مورخین می نویسند، او کشتزارها را پایمال کرد و پس از غارت و تخریب روستاها، شهر مالقه (مالاگا) را چنان به محاصره گرفت که به گفته "ویل دورانت"، مردم اسب ها و سگ ها و گربه هایی را که در شهر یافت می شد، کشتند و خوردند و سپس از گرسنگی، ده ها و صدها تن جان سپردند یا بر اثر ابتلا به امراض مردند. مهاجمان پس از فتح شهر، ۱۲ هزار تن از سکنه آن را به بردگی بردند. در دوم ژانویه ۱۴۹۲، شهر غرناطه پس از محاصره ای سخت و مقاومتی قهرمانانه که نه ماه به درازا کشید، تسلیم شد... هفت ماه بعد در اوت ۱۴۹۲، یک ماجراجوی دریایی ایتالیایی به نام کریستف کلمب از سوی ایزابل و فردیناند راهی سفری دور و دراز شد تا با غارت هند افسانه ای، گنجینه انباشته حکمرانان آزمند اروپا را انباشته تر سازد.»
نسخه چاپی جلد اول کتاب نگاهی کوتاه به تاریخچه روشنفکری در ایران را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و پس از دریافت کتاب از محتوای ارزشمند آن بهره وافی و کافی ببرید.
مشخصات کتاب تاریخچه روشنفکری در ایران در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دفتر نشر معارف |
نویسنده: | شهریار زرشناس |
تعداد صفحه: | 180 |
موضوع: | تاریخ ایران |
قالب: | چاپی و الکترونیک |