امتیاز
5 / 0.0
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
63,500
نظر شما چیست؟

معرفی کتاب الإسلام یقود الحیاه، المدرسه الإسلامیه، رسالتنا

پنجمین مجلد از گزیده آثار شهید سیدمحمدباقر صدر شامل سه کتاب است: الإسلام یقود الحیاه، المدرسه الإسلامیه، رسالتنا. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، شهید محمدباقر صدر در اواخر عمر خود با طرح سلسله مباحث «الإسلام یقود الحیاه» کوشید تا فراخور نیازهای فرهنگی و فکری جامعه اسلامی در سایه حاکمیت اسلام، پاسخی مناسب به این نیازها ارائه دهد. او در این مباحث که شامل شش رساله است، اجمالی از مسائل مهمی را که امت اسلامی پس از پیروزی انقلاب و به دست گرفتن حکومت با آنها روبه‌رو است بیان کرده است؛ مباحثی چون دکترینی درباره پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی، طرحی از اقتصاد اسلامی، نقش انسان و امت در حیات سیاسی جامعه، تبیین منابع قدرت سیاسی از دیدگاه اسلام و بانک در جامعه اسلامی.

عناوین رساله‌های مطرح شده در کتاب به ترتیب عبارت است از: «مقدمه‌ای بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»، «درآمدی بر اقتصاد جامعه اسلامی»،«شرح تفصیلی اقتصاد جامعه اسلامی»، «خلافت انسان و شهادت (نظارت) انبیا»، «منابع قدرت در دولت اسلامی» و «اصول کلی بانکداری در جامعه اسلامی». 

رساله اول، بحثی است درباره مبانی جمهوری اسلامی، که توسط امام خمینی (ره) در ایران مطرح شده است. نویسنده در ابتدا به تجلیل از اهتمام امام (ره) برای خارج کردن ایران از ظلمت طاغوت و جهاد برای شکست نظام طاغوت پرداخته است. وی ریشه ظهور دولت‌ها را کوشش انبیای الهی ذکر می‌کند و هدف آن را حفظ وحدت بشری بر اساس حق و عدل می‌داند. او همچنین بر اساس مفاد آیه 213 سوره بقره «کان الناس امة واحدة» می‌گوید که انسانها در ابتدا امت واحده بوده‌اند و سپس در اثر افزایش حاجات و امکانات و محدودیت‌ها، اختلاف به ‎وجود آمده است و انبیا برای رفع اختلاف ظهور کرده‌اند؛ پس ایجاد دولت به دست انبیا انجام گرفته است. به اعتقاد نویسنده، بعد از رحلت پیامبر(ص)، امامت دچار انحراف شد و در عصر غیبت، مسلمانان شیعی همواره به انتظار برپایی دولت صالح جهاد و تلاش نموده‌اند. مردم ایران نیز برای عمل به رسالت تاریخی خویش و به رهبری امام خمینی (ره) دولت اسلامی را بنیان گذاشتند. در اندیشه او، ایرانیان با ایمان خویش، به تأسیس این نظام، اقدام کرده‌اند. اعتقاد به سلطه خداوند، ریشه گرفتن قوانین از شریعت اسلامی و اعتقاد به اینکه حکومت امانت الهی است، و همه در برابر قانون مساوی‌اند، از اصول و مبانی جمهوری اسلامی است. او مرجع دینی را نایب عامی معرفی کرده، که دارای اجتهاد مطلق و عدالت است. خلافت عامه بر اساس قاعده شوراست و در شکل اساسی با اشراف نایب امام و از طریق انتخاب امکان‌پذیر است.

نویسنده در رساله‌های بعدی، از اقتصاد جامعه اسلامی سخن به میان آورده است. او در ابتدا از جمهوری اسلامی ایران، به خروج از ظلمات جاهلیت به نور توحید و عبودیت الهی تعبیر کرده است و شعار جمهوری اسلامی، استمرار راه انبیا و شریعن اسلامی را، تنها راه و بهترین شیوه حکومت ذکر می‌کند. بنابراین، اسلام دین زندگی است و نه تنها عقیده و ایمان و امور اجتماعی اسلام از دین جدا نیست و اصول اقتصاد اسلام براساس محوریت خلافت انسان تنظیم شده است؛ بلکه به‌طور کلی، رعایت عدل در توزیع ثروت، رعایت به‌کارگیری ثروت در جهت منافع عمومی، از اصول کلی قانون ثروت و اقتصاد است.

صفحات کتاب :
396
کنگره :
‏‫‬‭BP۲۳۱‏‫‬‭‭/ص‌۴‮ال‍ف‌‬۵ ۱۳۷۹
دیویی :
‏‫‬‭۲۹۷/۴۸۳۲
کتابشناسی ملی :
17567- 79 م
شابک :
9789645860033
سال نشر :
1400

کتاب های مشابه الإسلام یقود الحیاة، المدرسة الإسلامیة، رسالتنا