نظر شما چیست؟

معرفی کتاب مدیریت بحران و مقابله با بلیات

کتاب مدیریت بحران و مقابله با بلیات اثر سید محمد میرسمیعی و مرتضی چشمه نور، با هدف تبیین و تشریح انواع بحران های طبیعی (بلیات) و غیر طبیعی (انسان ساخت) و شیوه های مدیریت بحران در هنگام بروز حوادث به نگارش درآمده است.

امروزه بحران ها انواع مختلفی دارد که هر یک به نوبه ی خود می تواند زندگی جوامع امروزی را با چالش هایی مواجه نماید.
بحران هایی از نوع طبیعی که همان بلیات نام دارد همچون سیل، زلزله، آتش سوزی، طوفان، گردباد، آتشفشان، زمین لغزه و...  بحران های غیر طبیعی یا انسان ساخت همچون بحران های ناشی از آلودگی محیط زیست، آلودگی نوری، حوادث رانندگی، حوادث هوایی (سقوط هواپیما)، انفجار، حوادث شیمیایی خانگی و... نمونه ای از این تهدیدات به شمار می آیند.

پیش بینی شرایط بحران زا در سطوح مختلف، سبب افزایش آمادگی در برابر شرایط بحرانی شده و از شدت آسیب های محتمل خواهد کاست. برای نمونه، کاربری مناسب زمین و تقویت ساختمان ها و رعایت مقررات ایمنی، آشنایی با نوع بحران قادر است اثر فاجعه را در آینده به میزان چشم گیری کاهش دهد. در راستای بروز و وقوع بحران، هدف مدیریت بحران پیش بینی خطرات و فاکتورهای منجر به بحران، برنامه ریزی و آمادگی برای مقابله با بحران های احتمالی، مقابله با بحران ها و ارائه راهکارهای مناسب برای رفع شرایط بحران و در نهایت ایجاد شرایط مناسب است.

چرخه مدیریت بحران شامل یک سری فعالیت ها است که با هم در ارتباط تنگاتنگ بوده و به صورت پیوسته و ادامه دار می باشد. چرخه ی مدیریت بحران در یک تقسیم بندی کلی به سه مرحله؛ «قبل از بحران شامل: پیشگیری  و آمادگی»، «حین بحران شامل: ارائه خدمات اضطراری» و «پس از بحران شامل: بازسازی و سازماندهی» تقسیم می شود.

گزیده کتاب مدیریت بحران و مقابله با بلیات

ماهیت منابعی که در شرایط اضطراری باید به اشتراک گذاشته شود، بستگی به مرحله ای از بحران دارد که جامعه با آن روبرو است. از دیگر عوامل مهم در زمان وقوع حوادث، اطلاعات و اطلاع رسانی است. تبادل اطلاعات و نظرات بین سازمان های ذیربط بحران در مورد هر چهار مرحله بحران الزامی است. تبادل و گردش اطلاعات، در ایجاد، اصلاح و حفظ هماهنگی کاهش اثرات و خسارات و آمادگی در برابر فاجعه بسیار مؤثر است.

اطلاع رسانی و گردش اطلاعات پس از وقوع، به صورت تشکیل ستادهای مشاوره در شرایط اضطراری برای تعیین میزان کمک های امدادی مورد نیاز (اعم از پزشکی، دارویی، تأمین موارد غذایی و پوشاک)، ارزیابی میزان خرابی و خسارات و اختصاص نیروهای لازم برای یاری رسانی به قربانیان فاجعه ضروری است. در چنین شرایطی، اطلاعات چراغی است فرا راه انجام اقدامات لازم و راهنمایی است برای اجرای هر چه بهتر عملیات واکنشی. آنچه در لحظات اولیه به نظر میرسد امداد و کمک رسانی به حادثه دیدگان است، ولی آنچه مهم تر است هماهنگی اولیه بین نهادهای امداد می باشد.

کنگره :
‏‫‬‭HD49‏‫‬‭/م9م4 1395
دیویی :
‏‫‬‭658/40560955
کتابشناسی ملی :
4285928
شابک :
978-600-8415-25-1
سال نشر :
1395
صفحات کتاب :
381

کتاب های مشابه مدیریت بحران و مقابله با بلیات