کتاب واکاوی حقوقی قراردادهای بینالمللی نفتی خانم فاطمه اندی توس انتشارات قانون یار منتشر شده است. اهمیت حیاتی که نفت در عصر صنعتی امروز دنیا پیدا کرده برهیچکس پوشیده نیست و تعداد محصولاتی که امروزه از نفت و گاز، بخصوص در صنعت پتروشیمی تهیه و مشتق میگردد ارزش این ماده حیاتی را بهمثابه خون در جسم آدمی نشان میدهد کافیست برای یک روز تولید نفت قطع گردد تا معلوم شود حیات بشر در آستانه هزاره سوم میلادی چگونه به محصولات آن وابسته است.
در زمینه انرژی از دیرباز انسان چوب و کودهای حیوانی را به عنوان منبع مطمئن حرارتی انتخاب کرد و تا هزاران سال یعنی تا عصر صنعت به آن وفادار ماند و در جوار آن از انرژیهای طبیعی دیگر مانند آب و خورشید و نیروی عضلانی خود و دیگر جانوران بهره می برد. بطوریکه یک کیلوگرم چوب خشک معمولی حرارتی معادل 12000 کیلوژول یا به بیان دیگر 3000 کیلو کالری ایجاد میکند اما امروزه چوب دیگر منبع انرژی رسمی بشمار نمیآید و براساس تحقیقات و مطالعات دفتر آمار بینالمللی انرژی سوخت چوب که در سال 1956 ده درصد کل انرژی حرارتی دنیا را تشکیل میداد براساس آمار رسمی سال 1973 به 3 درصد تنزل پیدا کرده است.
با شروع قرن هفدهم میلادی در اروپا استفاده از زغال سنگ متداول شد و انقلابات بزرگ صنعتی در طول قرون هیجدهم و نوزدهم هم مدیون آن منبع بوده است به این دلیل قرن نوزدهم را «عصر زغال سنگ نامیدهاند، این پدیده جدید در عصر صنعت جانشین چوب شد زیرا تراکم بیشتر انرژی در زغال سنگ بازتاب بیشتر حرارتی آنرا باعث گردید، بطوری که یک کیلو زغال سنگ حرارتی، معادل 6000 کیلوکالری حرارت را ایجاد مینموده است.اما وقتی نفت بعنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار گرفت در مقام مقایسه با زغال سنگ و چوب استفاده این دو را بشدت کاهش داد.
با توجه به اهمیت نفت مشخص میشود که چقدر قراردادهای نفتی دارای اهمیت است. در کتاب واکاوی حقوقی قراردادهای بینالمللی نفتی به بررسی حقوقی قراردادهای نفتی ایران در دوران قبل و بعداز انقلاب اسلامی پرداخته است. این کتاب توسط انتشارات قانون یار منتشر شده است.
«در ایران اولین بار پرداخت وجوهی به خزانه دولت قاجار سرفصل روشنی جهت بررسی و پژوهش آغاز میکند زیرا در ایران نیز همچون سایر کشورهای اسلامی آن زمان «اراضی مباحه» و منابع زیرزمینی آنرا از طریق اقطاع واگذار میکردند و از این روش دریافت عوایدی نصیب دیوان دولت میکردند از جمله فرمان صادره عهد ناصری (رمضان 1298 ه. ق) که عنوان میداشت «کل معادن ایران بلا استثناء اعم از مکشوفه یا غیر مکشوفه در هر جای ممالک محروسه در اختیار وزارت معادن قرار گرفته است و هر گونه تصرفی در معادن موکول به اجازه خاص از وزارتخانه معادن گردیده است و همین فرمان سرآغاز اعطای امتیازات میباشد که یکی از علل وقوع انقلاب مشروطیت و لزوم ذکر ماده 24 قانون اساسی مشروطیت که طی ماده مزبور مقرر داشته «بستن عهدنامه، مقاوله نامه، اعطای امتیازات، (انحصارات) تجاری، صنعتی و فلاحتی و … اعم از اینکه طرف داخله یا خارجه باشد باید به تصویب مجلس شورای ملی برسد کوششی بوده جهت گرفتن ابتکار عمل از خودکامگان و کنترل قوه مقننه بر این امر مهم. » قانون مدنی ایران در ماده 161 مقرر داشته است که هر گاه معدنی در زمین کسی واقع شده باشد، ملک صاحب زمین است و استخراج آن تابع قوانین مخصوصه خواهد بود، در حقیقت این گونه معادن فقط اگر در اراضی موات باشد جزو مباحات بوده و از آن کسی است که آنرا حیازت نماید. »
«اما ماده 2 قانون معادن مصوب 1336 طرح مغایری را با قانون مدنی مقرر می دارد زیرا طبق ماده اول این قانون، معادن به سه دسته تقسیم و دسته سوم آن شامل کلیه مواد نفتی، قیر، گازهای طبیعی، و مواد رادیواکتیو مانند رادیوم، اورانیوم، توریوم و کلیه موادی که کاربرد اتمی دارند می گردد طبق ماده 2 بند «ج» این قانون معادن دسته سوم مطلقا متعلق به دولت است و چنانچه معدنی در ملکی شخصی پیدا شود دولت فقط نرخ عادلانه آنرا قبل از عملیات اکتشاف میپردازد همچنین اختلاف در تعیین قیمت در صورت عدم توافق طرفین بطریق داوری حل خواهد شد. » آیا اینکه این تعلق به دولت صرفا یک حق اجرائی بهرهبرداری است و یا حق مالکیت مطلقه است را میتوان از اصول مواد 4 قانون اجرائی اصل ملی شدن نفت برداشت کرد زیرا کلیه درآمد نفت و محصولات نفتی را حق مسلم ایران میداند و تاسیس شرکت ملی نفت ایران را پیشبینی کرده است تا اداره عملیات نفتی را از طرف دولت عهدهدار شود ، همچنین بند 3 از جزء 2 ماده 18 قرارداد کنسرسیوم 1333 عنوان میدارد. «نفت خام و گاز طبیعی که شرکت ملی نفت ایران به شرکتهای مسئول میفروشد در سر چاه به مالکیت آن شرکت ها در می آید»