کتاب از ماست که بر ماست، نقد دیدگاه روشنفکران درباره خلقیات ایرانیان تألیف دکتر جواد نظریمقدم است که در انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
کتاب از ماست که بر ماست، متون مربوط به خلقیات ایرانیان را به نقد میکشد، در واقع نقدی است بر نقد روشنفکران ایرانی بر خلقیات و ویژگیهای جامعه ایرانی. نویسنده در مقدمه به این امر اشاره دارد که این رویکردها و آثار حوزه خلقیات ایرانیان که در واقع میتوان گفت تبدیل به یک گفتمان مسلط در جامعه ایرانی شده بر بسیاری از تحلیلها در حوزه مسائل اجتماعی و سیاسی و اقتصادی تاثیرگذار است و میتواند در سطوحی منشا بروز مسائل و مشکلاتی از قبیل از خودبیگانگی، غربمحوری، یکسویهنگری و سنتزدایی و تاریخستیزی در جامعه ایرانی شود. نویسنده معتقد است باید به نقد این رویکرد انتقادی پرداخت تا بازنگری در تصویر ارائه شده از ملت و هویت ایرانی مسیر حرکت به سوی رشد و تعالی حقیقی جامعه هموار گردد. نویسنده در این کتاب به نقد محتوایی و روشی آثار جمالزاده، سریعالقلم، نراقی، رضاقلی، قاضی مرادی، پیران و دیگر آثار حوزه خلقیات ایرانیان پرداخته است.
همیشه با خودم فکر میکردم که چرا در کتابها، در شبکههای اجتماعی، در جمعهای خودمانیمان و در هر جایی که صحبت از ما ایرانیان میشود، برچسبهایی آزاددهنده همراهمان است؟!
خودبرتربینی، خودباختگی، پدرسالاری، تنبلی، کار جمعی بلد نبودن و صدها برچسب دیگر که همیشه همراهمان است! راز این همراهی چیست؟ آیا واقعاً تاریخ، فرهنگ و خلق و خوی ما ایرانیان مشکل دارد؟ چرا همیشه مرغ همسایه غاز است؟ واقعاً چرا؟ آیا درست است که میگویند از ماست که بر ماست؟