کتاب جنگ شناختی بعد پنجم جنگ اثر حسین محمدی نجم توسط انتشارات دانشگاه جامع امام حسین (ع) منتشر شده است.
بعد پنجم جنگ فضایی مجازی، سیال، نرم افزاری و نامحسوس است کـه به استعاره، ذهن نامیده میشود. بعد پنجم جنگ به صورت طیف وسیعی قابل تصور است که بازیگران مختلف هر یک به تناسب درک و توان
انطباق پذیریشان با آن، به دنبال دستیابی به مزیتی منحصر به فرد در مناقـشات آینده هستند و می کوشند با مقدورات ذاتـی خـود، عملیـاتی اثـربخش را علیـه
رقبای احتمالی شکل دهند؛ عملیاتی که با شیوه و اشکال متنوع به منظور نفـوذ به حوزه ی شناختی رقیب و تغییر رفتار وی صورت می گیرد.
نسل سوم جنگ را نیز باید آنتی تز نسل دوم به حساب آورد. این بار، یا جنگ مانوری زمینهی ظهور نسل 1 آلمانیها بودند که با ابداع حملات برقآسا بعدی جنگ را فراهم آوردند. نسل سوم جنگ بر خلاف نسل پیشین به قدرت آتش و فرسایش متکی نبود، بلکه در عوض سرعت، غافلگیری و سردرگمی فیزیکی و ذهنی دشمن را مورد تأکید قرار میداد.
به لحاظ تاکتیکی، حملات براساس نفوذ به عقبهی دشمن و قطع ارتباط وی با عقبه و در نهایت از هم پاشیدن نیروهای خط مقدم هدایت و اجرا میگردید؛ یعنی به جای مواجههی مستقیم با عمده قوای دشمن، تاکتیک دور زدن و از هم گسیختن دشمن مورد استفاده قرار میگرفت. در پدافند نیز نیروهای رزمی دشمن به منطقهی پدافندی کشیده شده و سپس ارتباط آنها با منطقهی عقب قطع میگردید.