کتاب تحقیق در عملیات با محتوای برنامه ریزی خطی نوشته ی منصور آجورلو می باشد و توسط انتشارات دانشگاه جامع امام حسین(ع) منتشر شده است. این کتاب به تشریح مدل سازی مسائل به روش ریاضی و حل آن می پردازد و مرجع کامل درسی و کنکور کارشناسی ارشد برای دانشجویان رشته های مهندسی صنایع، مدیریت صنعتی، دولتی، بازرگانی و سایر علوم مرتبط به شمار می آید.
در دنیای امروز که رقابت ها تنگاتنگ شده و بقای سازمان منوط به اخذ تصـمیمات دقیـق و اسـتفاده ی بهینه از منابع می باشد، تصمیم گیران و مدیران در صدد هستند که از منابع موجـود بـه صـورت بهینـه استفاده نمایند. روش های مختلفی برای تصمیم گیری و تخصیص منـابع وجـود دارد، لـیکن در صـورت وجود جواب برای مسئله ی مورد نظر، فقط روش ریاضی می تواند پاسخ بهینه را ارائه دهد. سایر روش هـا لزوماً به جواب بهینه منجر نمی شوند. از این رو، روش های ریاضی بسیار توسعه یافته اند و به طور وسیعی در برنامه ریزی سازمان های تولیدی و غیرتولیدی مورد بهره برداری قرار گرفته و در دانشـگاه هـا و مراکـز آموزشی به صورت گسترده پژوهش و تدریس می شوند. کتاب های زیادی هم در این راستا منتشر شـده است.
کتاب تحقیق در عملیات به منظور جلوگیری از سردرگمی و نیز رفع نیاز دانشجویانی که مایل بـه درک دقیـق مفاهیم و روش های حل مسائل ریاضی (خطی) می باشند، تألیف شده اسـت، در تـدوین آن، کتـاب هـای بسیاری مورد مطالعه و بهره برداری قرار گرفته و سعی شده کلیه نکات آن ها در قالـب دسـتورالعمل هـای جامع گردآوری شود.
کتاب تحقیق در عملیات به تشریح مدل سازی مسائل به روش ریاضی و حل آن ها می پردازد. امروزه این روش بسـیار توسعه یافته و به طور وسیعی در برنامه ریزی سازمان های تولیـدی و خـدماتی مـورد بهـره بـرداری قـرار می گیرد. مطالب این کتاب در رشته های ریاضی، مهندسی صنایع، گرایش های مختلف مـدیریت و سـایر علوم و رشته ها به طور گسترده در دانشگاه ها تدریس می شود و در کنکورکارشناسـی ارشـد رشـته هـای فوق الذکر از اهمیـت برخـوردار اسـت.
مباحث این کتاب به گونه ای تنظیم شده است که فراگیر پس از مطالعه ی متن کتاب و مثال هـای آن، بتواند از عهده سوالات امتحانی درسی و کنکور برآید. به همین جهت پس از ارائه ی تمـرین هـای تشریحی به ارائه ی تمرین های چهارگزینه ای به شکل طبقه بندی شده در پایان هر فصل مـی پـردازد تـا امکان افزایش سرعت و کسب مهارت های لازم برای پاسخگویی به سؤالات فراهم شود. همچنین جـواب سوالات چهارگزینه ای به صورت حل تشریحی جهت حصول اطمینان از پاسخ صحیح ارائه شده است.
کتاب تحقیق در عملیات مشتمل بر هفت فصل است. در فصل اول به مطالـب مقـدماتی، تاریخچـه ی تحقیـق در عملیات و روش حل مسائل اشاره شده اسـت. در فصـل دوم، مـدل سـازی مسـائل و تعریـف متغیرهـا و پارامتر، مورد بحث قرار گرفته است. فصل سوم به روش حل ترسیمی و درک دقیق مفاهیم حل مسـائل برنامه ریزی خطی می پردازد، سپس مبحث بنیادی حل مسائل برنامه ریزی ریاضی ارائه می شود که اغلب دانشجویان در درک و حل آن دچار اشکال می شوند.
فصل چهارم تحلیـل حساسـیت مـدل را نسـبت بـه تغییـر پارامترهـا و منـابع، حـذف (افـزایش) محدودیت و یا متغیرهای تصمیم، مورد بررسی قرار می دهد و در فصل پـنجم بـه روش حمـل و نقـل و واگذاری اشاره می شود. در فصل ششم چند روش کارا در حل مسائل برنامه ریزی خطی تشریح می شود.
در فصل هفتم چهار نرم افزار پر استفاده برای حل مسائل برنامه ریزی ریاضی، همراه با یک مثال تشـریح می شود.
3 2.ـ1ـ انواع محدودیت ها
نمودار(3ـ1ـ3) نشان می دهد که محدودیت چهارم (ST4) هیچ تأثیری در منطقه موجه ندارد. لذا این محدودیت را محدودیت زائد گویند. محـدودیتی کـه یکـی از نقـاط یـا اضـلاع منطقـه موجـه باشـد، محدودیت مؤثر می باشد .
محدودیتی که جواب بهینه (نقطهB) بر روی آن واقع شود (مانند محدودیت هـای اول (ST1( و دوم (ST2( محدودیت های الزام آور گفته می شود. محدودیتی از منطقه موجه که جواب بهینه بر روی آن واقع نشود، محدودیت غیر الزام آور گفته می شود (مانند محدودیت ST3)
بدیهی است حذف یا افزودن یک یا چند محدودیت زائد تغییری در منطقه موجه و جواب بهینـه ایجاد نمی کند، لیکن حذف یک محدودیت مؤثر موجب افزایش منطقه موجه شده و امکان دارد جـواب بهینه تغییر کند، اما جواب بهینه بدتر نخواهد شد. همچنین افزایش یک محدودیت مـؤثر بـه مجموعـه محدودیت های یک مسأله، باعث بهبود جواب نخواهد گردید.
نسخه الکترونیک کتاب تحقیق در عملیات را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب تحقیق در عملیات در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امام حسین (ع) |
نویسنده: | منصور آجرلو |
تعداد صفحه: | 386 |
موضوع: | علوم پایه |
قالب: | الکترونیک |