کتاب آمار کاربردی نوشته ی ابوالفضل گندمی می باشد و توسط انتشارات دانشگاه امام حسین(ع) نیز منتشر شده است.
کلمه «آمار» برای بیشتر مردم به عنوان اطلاعات عددی است، ولی اکنون آمار، به عنوان یک موضوع علمی؛ شامل مفاهیم و روش هایی است که در تمام تحقیقات هایی که مستلزم جمع آوری داده ها هستند، اهمیت بسیار دارد. به عبارت دیگر علم آمار، علم تصمیم سازی است و یا هنر معنی دادن به داده ها را آمار گوئیم. هدف کتاب آمار کاربردی، بیان مفاهیم با توجه به جوهر فکر و عمل آماری با نگاهی دقیق به تعریف اخیر است.
سعی شده است که مطالب کتاب آمار کاربردی بدون نیاز به پیش نیازی ارائه گردد، ولی دانستن مفاهیم اولیه ریاضی که در سال اول تحصیل دانشگاهی ارائه می شوند خالی از فایده نیست. آرزومند است این کتاب بتواند به نیاز کلیه دانشجویان و محققین و استفاده کنندگان از آن پاسخ مثبت دهد. این موضوع با توجه به این که امروزه آمار فقط مخصوص دانشجویان رشته آمار نیست، کتاب حاضر در سایر رشته ها نیز می تواند به دانشجویان آن ها در تشریح بیشتر مفاهیم و کاربردهای آمار کمک نماید.
کتاب آمار کاربردی به عنوان یک کتاب درسی برای احتمال و آمار در کلیه رشته ها و کاربرد آن تهیه شده است. در فصل اول آزمون فرض و موضوعات مرتبط به آن از منظر تئوری و کاربرد ارائه شده است، در فصل دوم برآورد فاصله ای به طور مبسوط معرفی شده است. در فصل سوم روش های رتبه بندی و انتخاب و تعمیم آن آورده شده است، در فصل چهارم نظریه تصمیم و مسائل مرتبط با آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در فصل پنجم استنباط آماری ناپارامتری و چندک ها مورد مطالعه می باشد. در فصل ششم رگرسیون و آنالیز واریانس و موضوعات مربوط به آن بحث شده است و در فصل هفتم روش های آماری (توانا نیرومند) مطرح شده است. موضوعات هر فصل به طور کافی دارای عمق لازم برای پوشش مفاهیم مورد مطالعه می باشند و مثال هایی ارائه شده است تا خواننده به راحتی آن ها را درک نماید، کتاب شامل تمریناتی در پایان هر بخش می باشد و تمرینات جامع تر در پایان هر فصل آورده شده است.
عناوین فصل های این کتاب از قرار زیر است:
فصل اول: آزمون فرض
فصل دوم:براورد فاصلهای
فصل سوم: روشهای رتبهبندی و انتخاب
فصل چهارم: نظریه تصمیم
فصل پنجم: استباط آماری، ناپارامتری
فصل ششم: رگرسیون و استباط آماری خطی؛ انالیز واریانس
فصل هفتم: روشهای آماری توانا
مادامی که آمار ناپارامتری روش های آماری را توسعه می دهد که دارای مفروضات کمتر و ضعیف تر است (فصل پنجم را ببینید)، «آماره های توانا نیرومند» روش های آماری را توسعه می دهند که نسبت به نقض مفروضات تحت اثر آن ها که گسترش یافته بودند حساس نمی باشند. یک فعالیت اساسی آمارشناس ها در سه دهه اخیر، توسعه روش های آماری توانا برای یک نوع مسائل مهم و طولانی بوده است که اکنون اغلب چنین روش هایی به دلیل وجود رایانه های مدرن امکان پذیر شده اند. فقدان چنین روش هایی از انجام کارهای سریع جلوگیری می کند. اغلب همانند روش های توانا - با این وجود همیشه نه - لازم است محاسبات واقعی انجام گیرد که هنوز با امکانات موجود ممکن نیست. در این فصل ما این حوزه را با نگاه به مسائل آن که دارای مفهوم مهمی از این حوزه است را معرفی می کنیم، به ویژه اثر متقابل بین نظریه، داده و محاسبات را بیان می کنیم.
منحنی اثر (القاء) در پیدا کردن مشاهداتی که (اگر نادرست باشد) دارای اثر بسیار بزرگ در تجزیه و تحلیل هستند، استفاده می شود. (در بخش های ۱.۷ تا 3.7 مطالعه می شود.) برآورد M (یک تعمیم توانا از برآورد درست نمایی ماکزیمم، در بخش ۴.۷ مطالعه می شود)، برآوردگر جاکنایف (یک روش برای کاهش اریبی برآورد گرد، در بخش ۵.۷ مطالعه می شود) و روش های بوتسرپ که (به روش های شبیه سازی و مونت کارلو در متن های آماری یک نام جدید داده شده است، در بخش6.7 مطالعه می شود) که حالتی خاصی از روش شبیه سازی آماری(SSP) هستند که در بخش ۶.۷ آمده است.
نسخه الکترونیک کتاب آمار کاربردی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بنشینید.
مشخصات کتاب آمار کاربردی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه امام حسین(ع) |
نویسنده: | ابوالفضل گندمی |
تعداد صفحه: | 429 |
موضوع: | آمار، آموزشی |
قالب: | الکترونیک |