نویسنده کتاب معرفی طرح مدارس مسجد محور "مدرسه بندگی آقای حسین برومند با خلق این اثر چگونگی ایجاد کردن وحدت میان مدارس و مساجد را به خواننده القا می کند. برای ایجاد تحول بنیادین در آموزش و پرورش کشور، استفاده از همهی ظرفیت های موجود ضرورت دارد. مساجد یکی از ظرفیت های بی بدیل تعلیم و تربیت از صدر اسلام تا کنون هستند. مسجد علاوه بر فضای معنوی و انسان ساز، محل تجمع نیروهای متدین، انقلابی و دغدغه مند است که باتجربهی کانون های تربیتی و بسیج می تواند یاری رسان آموزش و پرورش در امر تربیت باشد. مدارس مسجد محور به دنبال ایجاد ساختار و نظام موازی با تعلیم و تربیت کشور نیستند؛ بلکه در پی تکمیل، تعامل، هم افزایی و مطالبه گری در راستای تحول بنیادین در نظام آموزش و پرورش هستند.
یکــی از مهمتریـن راهبردهـای تعلیم و تربیــت مســجدمحور، ایجــاد محیــط و فضــای ســالم بــرای تعلیم و تربیــت اســت. عوامــل مختلفـی در موفقیـت آموزشـی و تربیتـی یـک مدرسـه مؤثـر اسـت. وجــه تمایــز بســیاری از مــدارس موفــق و تحول خــواه، روش آمــوزش متفــاوت آنهاســت. برخــی مــدارس، نیــروی انســانی کار آزمــوده ی قــوی و با تجربــه ای دارنــد و بعضــی محتــوای آموزشــی غنــی و پر فایــده دارنــد.
تعــدادی از ایــن مــدارس دارای برنامه هــای آموزشــی و پرورشــی متناســب و دقیـق هسـتند؛ امـا آنچـه نقـش تعیین کننـده دارد و از آن غفلـت شـده و عامــل اصلــی تربیــت شــهدا و اولیــا هســت، محیــط و فضایــی اســت کــه کـودک و نوجـوان و جـوان در مـدت طولانـی در آن تنفـس می کننـد. عوامـل مختلفی در تکویـن شـخصیت انسـان نقـش دارد؛ امـا وقتـی از مدرسـه یـا مـکان و مجموعـە ی اجتماعـی کـه کار کـرد آن تعلیم و تربیـت اسـت، صحبـت می شــود، محیــط و جــو حاکــم نقــش بی بدیلــی دارد.