اهمیت کشور مصر با توجه به سابقه فرهنگی و تمدنی و موقعیت ژئوپلتیک آن در آفریقا و خاورمیانه، جای تردیدی نمی گذارد که انقلاب فوریه 2011 در این کشور می تواند علاوه بر تحولات ملی، دارای سر ریز منطقه ای و حتی بین المللی نیز باشد و نظم جدیدی برای دنیای عرب شکل دهد. قضاوت درباره اینکه آیا این انقلاب (اگر بتوان نام انقلاب را بر آن نهاد) می تواند به مثابه یک انقلاب ساختاری (آنگونه که پژوهشگران انقلاب های جهان از قبیل فوکو، هانا آرنت و...معتقدند) عمل کند؛ هنوز زود است.
اما تاریخ تمدن مصر و جایگاه خاص این کشور در دنیای اسلام و خاورمیانه باعث می شود همه کنشگران منطقه ای و قدرت های بزرگ بین المللی بکوشند تا تحولات این کشور را مطابق با منافع خود هدایت کنند یا در بدترین شرایط مانع از شکل گیری تحولی ساختاری در آن کشور مانند انقلاب اسلامی ایران در دهه 1970 میلادی شوند.
این کتاب با پذیرش این اصل که سیاست خارجی یک کشور ادامه سیاست داخلی است و بسیاری از کنش های دولت ها در عرصۀ بین المللی ریشه در ساختار سیاسی و اقتصادی دولت حاکم در آن کشور دارد، تلاش می کند با بررسی تواناییهای بالقوه و بالفعل کشور مصر در عرصه های سیاسی و اقتصادی و نیز موانع و معضلات ساختاری در این دو حوزه، فهمی از ژئوپلتیک مصر در خاورمیانه، پس از انقلاب های عربی ارائه کند.
برای این منظور ابتدا ضروری است درکی از مفهوم و کارکرد دولت ارائه کنیم و به تطبیق آن با نهاد دولت در مصر بپردازیم.
شابک :
978-964-439-699-1
کنگره :
JC319/ح54ن7 1394