کتاب «پیشگیری از بارداری و سقطدرمانی در آیینه فقه»، اثر سیدمحسن مرتضوی بوده و در انتشارات حوزه علمیه خراسان به چاپ رسیده است.
ازمسایل و موضوعات جدید و مورد ابتلای جوامع بشری و بهخصوص جامعه اسلامی، دو موضوع راههای پیشگیری از بارداری و سقط جنین میباشد. نظر دین مبین اسلام و همواره بر تشویق و تأکید بر تکثیر نسل بوده است، ولی امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی راههای متعدد و بعضاً پرخطر برای تحدید نسل و پیشگیری از بارداری در جامعه رواج پیدا کرده است. همچنین موضوع سقط جنین، امروزه در تمام جوامع به منزله یک معضل اجتماعی تلقی میشود، بهطوریکه سلامت خانواده و جامعه را با مشکل مواجه کرده است. از این جهت بررسی این راهها و بررسی موارد جواز سقط جنین نیاز به بحث همهجانبه، موضوعشناسی و روشن شدن احکام تکلیفی و وضعی مرتبط با خود را دارد که در کتاب «پیشگیری از بارداری و سقطدرمانی در آیینه فقه»، به مباحث استدلالی و اجتهادی آن پرداخته شده است. کتاب «پیشگیری از بارداری و سقطدرمانی در آیینه فقه» در سه بخش و یک خاتمه تنظیم شده است:
در بخش نخست، موضوع مشروعیت تحدید نسل در اسلام مورد بحث قرار گرفته است؛ در بخش دوم، حکم شرعی راههای مختلف پیشگیری از بارداری مطرح شده است؛ در بخش سوم به احکام وضعی و تکلیفی مرتبط با سقط جنین و سقطدرمانی پرداخته شده است؛ در قسمت خاتمه، نیز موضوعاتی چون بحث مهم ملاک در ولوج (دمیده شدن) روح، مجوزات معاینات پزشکی مشتمل بر حرام و تجهیز و دفن جنین سقط شده، مورد بررسی قرار گرفته است.
سقط جنین به سه صورت قابل تقسیم است: