دسـتور و فرمـان سیاسـی،مذهبـی رهبـر کبیـر انقـلاب اسـلامی،امـام خمینـی (ره )مبنـی بـر شـناخت همه جانبـۀ قیـام پانـزده خـرداد یک مأموریت شـرعی همگانی اسـت و مخاطـب آن، همه حوزویان، دانشگاهیان و محققان مراکز تحقیقاتی و اندیشمندان و نویسندگان و عموم طبقـات مـردم ایران اسـت.
کتاب قیام پانزده خرداد مبدأ انقلاب اسلامی میخواهد خلأبزرگی راکه در ارتباط بامنابع تأثیرگذار در زمینه شناخت پانزده خـرداد وجـود دارد بـرطـرف کنـد.تفکـری کـه پانـزده خـرداد را پدیـدآورد،تفکـری الهـی،دینـی و مذهبـی اسـت کـه سـرآغاز ایـن تفکـر،وحـی الهـی بـر پیامبـران الهـی و آخریـن و بهتریـن آنـان حضرت محمـد (ص) و الهـام بـر اوصیـای ایشـان یعنـی اهلبیـت و امامـان(ع) در جریـان نبـوت و امامـت اسـت.
اسدالله بادامچیان و علی بنایی اعتقاد دارند.«آغاز نهضت که به تدریج به انقلاب گرایید از جریان تصویبنامه انجمنهای ایالتی و ولایتی بود.»
عزتالله سحابی انجمنهای ایالتی و ولایتی را آغاز نهضت روحانیت میداند ومیگوید:
نهضت روحانیت از پائیز سال1341 آغاز شد. علت آن نیز چنانکه گفته شد اعتراض علما به آییننامه انتخابات انجمنهای ایالتی و ولایتی بود که در آن آییننامه، مسئله حق انتخاب کردن و انتخاب شدن زنان و سوگند به کتاب آسمانی به جای سوگند به قرآن گنجانده شده بود. در رأس آنان مراجع چهارگانه یعنی آقای گلپایگانی، نجفی مرعشی، شریعتمداری و امام خمینی(ره) قرار داشتند، اما آقای خمینی(ره) به لحاظ اینکه داغتر و تندتر از سایرین بودند بیشتر مورد توجه قرار گرفتند.
وی همچنین آییننامه انجمنهای ایالتی و ولایتی را زمان ورود روحانیت به صحنه سیاسی کشور میداند