کتاب تکنیک های ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در قالب هفت فصل تهیه و تدوین شده، به طور عمده به بحث اندازه گیری و ارزشیابی پیشرفت تحصیلی اختصاص داشته و در آن بر روش های اندازه گیری و ارزشیابی تاکید می شود.
هرچند که سنجش یا ارزشیابی پیشرفته تحصیلی یادگیرندگان و اندازه گیری عملکرد آنان فعالیت آموزش معلم محسوب می گردد ولی این فعالیت معلم را نباید جدا از جریان آموزش و تنها به عنوان وسیله ای برای نمره دادن تلقی نمود. هدف از اندازه گیری بازده یادگیری دانش آموزان و ارزشیابی از پیشرفت تحصیلی آنان علاوه بر تعیین میزان یادگیری، کمک به معلم در بهبود بخشیدن به شیوه های آموزشی خود و تشخیص و رفع نواقص یادگیری دانش آموزان می باشد.
مقصود اصلی اندازه گیری گیری های های روانی و تربیتی، شناخت فرد است و منظور از شناخت فرد یعنی توصیف کامل و جامع فرد به گونه ای ای که بتوانیم درباره خصیصه های های بدنی و روانی او اطلاعات مناسب و دقیقی فراهم کرده با توجه به روابط موجود بین این اطلاعات، تصویری واقعی و روشن از وی به دست دهیم.
تردید نیست که هر اندازه اطلاعات گردآوری شده، منظم تر، مناسب تر تر و دقیق تر تر باشد، آسان تر تر و بهتر می می توان به تصمیم های های منطقی در مورد فرد دست یافت. مقصود از ارزشیابی و به کاربردن تست و به گونه کلی هدف همه تدابیر سنجش رفتار آدمی، در حقیقت فراهم ساختن چنین اطلاعاتی است.
آزمونهای چند گزینهای از متداولترین نوع آزمونهای عینی است. این نوع آزمون هم در سنجش تواناییهای مختلف و هم در سنجش یادگیری و پیشرفت تحصیلی کاربرد دارند. این نوع آزمون شامل تعدادی سوال است که هر یک از آن ها از یک قسمت اصلی و تعدادی گزینه (پاسخ) تشکیل شده است. که وقتی در اختیار شاگردان قرار میگیرد آن ها صرفا به انتخاب پاسخ صحیح از بین پاسخهای پیشنهادی اکتفا خواهند کرد.