هشتمین مجلۀ «گاهِ نقد» که بهمن ماه ۱۴۰۰ منتشر شده است، دومین جلد این مجله با موضوع «تاریخ» و نخستین جلد از دنبالۀ «روابط ایران و آمریکا» است. در این شماره با سیری در کتابهای گوناگون، نگاهی به تاریخچۀ روابط ایران و آمریکا از ابتدا تاکنون انداخته میشود.
همچنین در این شماره در چند بخش مختلف، ابتدا نگاهی کلی به رابطۀ بین دو کشور انداخته میشود و سپس در پنج پروندۀ مفصل و مختلف، رویکردهای کتابهای گوناگون به این رابطۀ مرور و بررسی میشوند. «گفتار»، «نقدوار»، «رهیار» و «پیوست» بخشهای گوناگون این شماره هستند که هرکدام از زاویهای متفاوت به رابطۀ ایران و آمریکا و نمونههای مختلف در آینۀ کتابها نگریستهاند.
در «گفتار»، سردبیر مجموعۀ تاریخ «گاهِ نقد»، دکتر جعفر مرادحاصلی، نگاهی کلی به تاریخچۀ رابطۀ میان ایران و آمریکا از نخستین روزها میاندازد و به طور خلاصه، کتابهایی را که در ایران با این موضوع به چاپ رسیدهاند، دستهبندی میکند.
در بخش «نقدوار»، کتابهایی که در ایران با موضوع رابطۀ بین ایران و آمریکا چاپ شدهاند، در پنج پروندۀ مختلف نقد و بررسی میشوند. هر پرونده بر برههای خاص از تاریخ رابطۀ دو کشور نگاهی میاندازد و پروندۀ پنجم، سه رویکرد مختلف کتابهای چاپ شده را از هم تفکیک میکند. این سه رویکرد عبارتاند از: «رویکرد بیطرف به مناسبات ایران و آمریکا»، «رویکرد تبرئهکننده دربارۀ مناسبات ایران و آمریکا» و «رویکرد افشاگرانه به مناسبات ایران و آمریکا».
در بخش «رهیار»، تازهترین کتابهایی که دربارۀ آمریکا یا رابطۀ میان ایران و آمریکا تألیف و ترجمه شدهاند، معرفی و نقد و بررسی میشوند. در بخش «پیوست» این شماره از «گاهِ نقد»، یک بستۀ پیشنهادی برای خوانندگان آماده شده است. این بسته شامل پنج کتاب است که هم تاریخ و سیاست خود آمریکا و هم رابطۀ بین ایران و این کشور را در بر میگیرد.