کتاب افسانه استبدادپذیری ایرانیان بررسی و نقد انگاره استبداد در ایران، اثر جواد نظری مقدم و مظفر نامدار ، با ترجمه صالح نجفی و جواد گنجی می باشد.این اثر پژوهشی، متون و رویکردهایی که در چارچوب کلان نظریه استبداد شرقی به تحلیل تاریخ و جامعه ایرانی پرداختند و بر حاکمیت استبداد مطلقه و استبدادمداری جامعه ایرانی در طول تاریخ تأکید دارند و ایران و ایرانی را همواره استبدادی و استبدادزده تلقی میکنند به نقد میکشد.
آیا واقعاً خاک ایران استبدادخیز است؟ و ایرانی در همیشهی تاریخ، استبدادی بوده؟اگر ما شاهد حاکمیت قرنها حکومت استبدادی در ایران بودهایم آیا این استبداد موجب شکلگیری خودمداری، تکروی و اقتدارگرایی در خلقیات ما شده؟ آیا واقعاً آنگونه که گفته میشود، تاریخ و سرنوشت جامعه ایران با استبداد گره خورده و ما استبدادزدهایم؟ آیا «استبداد ایرانی» یک «افسانه» است و یا آنکه یک حقیقت انکارنشدنیست؟!در بسیاری از محافل علمی و شبهعلمی، وقتی صحبت از ایران و ایرانی میشود، استبدادزدگی و اقتدارگرایی ایرانی تکرار و تکرار میشود و اساساً گفته میشود استبداد، انتخاب انسان و جامعه ایرانی است به همین خاطر شاهد حاکمیت قرنها حکومتهای استبدادی و خودکامه در ایران هستیم!
بخش قابل توجهی از آثار مربوط به تاریخ و فرهنگ ایران در دوره معاصر، ضمن پذیرش فرار وایت استبداد شرقی، استبداد را ویژگی جامعه ایرانی خوانده اند و معتقدند در طول تاریخ، همواره سایه استبداد در همه حوزه های اجتماعی سیاسی ما گسترده بوده است. این گفتمان که می توان از آن به عنوان گفتمان استبدادزدگی یاد کرد نقش و جایگاه تعیین کننده ای را برای دولت و نهاد...