فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیازهای آموزشی ویژه: (چگونه از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای حمایت از دانش آموزان دارای نیازهای آموزشی ویژه استفاده کنیم؟)
اگرچه آمار دقیقی از دانش آموزان با نیازهای ویژه در ایران وجود ندارد، اما با توجه به شیوع آن در کشورهای دیگر که دامنه آن را بین حدوداً 8 الی 16 درصد اعلام کرده اند، می توان گفت تعداد این دانش آموزان در نظام آموزشی کشورمان قابل توجه بوده و چنانچه آمار دانشجویان با نیازهای ویژه را نیز به آمار دانش آموزان بیافزاییم، جمعیتی حدوداً بالغ بر دو میلیون نفر از جمعیت نظام آموزشی ما را شامل خواهد شد. گروه های دانش آموزان با نیازهای ویژه شامل دانش آموزان تیزهوش، کم توان ذهنی، مشکلات شنوایی، مشکلات بینایی، مشکلات تکلم، اختلالات یادگیری، اختلالات رفتاری، اختلالات حرکتی و افراد دارای بیماری های صعب العلاج می شود.
کتاب حاضر به معرفی امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات و چگونگی بهره گیری از آن برای کمک به دانش آموزان به ویژه دانش آموزان با نیازهای ویژه می پردازد. همچنین در این کتاب به رویکردهایی اشاره شده است که معلم می تواند به صورت هدفمند از فناوری های کمکی در کلاس درس آموزش ویژه استفاده کند. به عبارت دیگر این کتاب به این سؤال پاسخ خواهد داد که چگونه از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای حمایت و پشتیبانی از دانش آموزان دارای نیازهای آموزشی ویژه استفاده کنیم.
این کتاب دارای شش فصل است. در فصل اول، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نیازهای آموزشی ویژه، فناوری اطلاعات و ارتباطات در کلاس درس مطرح شده است. در فصل دوم کتاب، انواع سخت افزارها و نرم افزارهای مورد نیاز در آموزش ویژه معرفی شده است. در فصل سوم کتاب، تخته هوشمند، مزایا و نحوه کار با آن و همچنین اثرات آن بر عملکرد دانش آموزان با نیازهای ویژه معرفی شده است. فصل چهارم کتاب به معرفی گروه های مختلف دانش آموزان با نیازهای ویژه آموزشی پرداخته و منابع فناوری های کمکی مربوط به هر یک از گروه ها را تشریح کرده است. در فصل پنجم کتاب، چگونگی کاربرد فناوری های کمکی به ویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات در حمایت از دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه تشریح شده و نقش های مهم دستیاران تدریس و هماهنگ کننده نیازهای آموزشی ویژه در مدرسه معرفی شده است. در فصل ششم کتاب نیز برخی از منابع کمکی مربوط به عرصه آموزش ویژه برای والدین، معلمین و تولیدکنندگان معرفی شده است. اگرچه این منابع مربوط به کشورهای اروپایی و انگلیسی زبان است، اما برای والدین، معلمین، کارشناسان و تولیدکنندگانی که با زبان انگلیسی آشنا هستند می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
کنگره :
LC۳۹۶۹/۵/الف۵ف۹ ۱۳۹۴