الگوی دادرسی عادلانه و منصفانه در پرتو اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب الگوی دادرسی عادلانه و منصفانه در پرتو اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
کتاب الگوی دادرسی عادلانه و منصفانه در پرتو اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اثر محمدرضا ارجمندی؛ شامل مجموعه معیارها و تضمیناتی است برای رعایت حقوق طرفین در فرایند دادرسی، حفظ حقوق و آزادیهای افراد و تحقق عدالت و انصاف. اصولی مانند منع دستگیری خودسرانه، ضرورت انجام هرگونه تعقیب، بازداشت، رسیدگی و قضاوت طبق قانون بودن جرم و مجازات، فرض بر بیگناهی (اصل برائت)، حق سکوت، حضور وکیل، برگزاری محاکمه به صورت علنی و ... از اصول یک دادرسی عادلانه و منصفانه میباشد که به صراحت در اصول مختلف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در سه سطح اصول مرتبط با ساختار و تشکیلات قضایی، اصول مرتبط با حقوق متهم و اصول مربوط به حقوق بزهدیده، مورد توجه و تأکید قرار گرفته است.
گزیده کتاب الگوی دادرسی عادلانه و منصفانه در پرتو اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2-1-2) مفهوم عادلانه
مفهوم «عادلانه» نیز که جزء دومِ وصف ترکیبیِ «دادرسی عادلانه» است در لغت به معنای «رفتار برابر و مطابق با قواعد و حقوق با هر شخص یا طرف» یا به معنای «معقول و عادلانه یا متناسب با شرایط» است، لیکن در ادبیات قضایی و در لسان حقوقی، به معنای دارا بودنِ وصف بیطرفی و درستی، جانبداری و تعقیب نکردن و نداشتن نفع شخصی، عادلانه، منصفانه، و برابر میان طرفین به کار برده شده است. آنچه در عبارت «دادرسی عادلانه» از دادرسی مدنظر است صرفا مرحلۀ محاکمه در دادگاه نیست، بلکه شامل هر سه مرحلۀ تعقیب، تحقیق و رسیدگی در دادگاه میشود، زیرا اسناد بینالمللیِ مربوط به دادرسی عادلانه برای هر سه مرحلۀ مذکور، ضوابط و موازینی تدارک دیده و برای تحقق دادرسی عادلانه، سه مرحله را مدنظر قرار دادهاند.
«عدالت» نیز یکی از آمال بشر از ابتدای خلقت تا امروز بوده است. «عدالت مفهومی است که بشر از آغاز تمدن خود میشناخته و برای استقرار آن کوشیده است.» با این حال، عدالت از مفاهیمی است که شاید زمانی که امیرِ کلام، علیبنابیطالب (ع)، «عدالت» را به «قرار دادن هر چیز در جای خویش» و «تدبیر عمومی مردم» معنا کردهاند، تعریف آن به چیزی دیگر، امری عبث و بیهوده باشد.. .