رهبری نظامی، یکی از ارکان اساسی هر سازمان نظامی است که بر اساس قانون«پارتو» شاید در بیشترین حالت20درصد از جلوهها و واقعیات ساختاری چنین سازمانهایی را تشکیل میدهد، اما 80درصد از سرنوشت و سرگذشت آنها به چگونگی آن پیوند دارد.
به همین دلیل، چنین موضوعی همواره مورد توجه اندیشمندان نظری حوزههای علوم انسانی از جمله مدیریتی و نیز خبرگان تجربی مانند فرماندهان قرار دارد. درباره یکسانی یا ناهمسانی جنس رهبری نظامی با جنس مدیریت یا فرماندهی و نیز چگونگی پیوند بین آنها، آرای زیادی مطرح و ارائه شده است.
کتاب رهبری نظامی رهنمودی برای فرماندهان نیروهای مسلح اثر سرتیپ پایدار حسن رستگارپناه و مهندس احد روحانی به دنبال آن است با رویکردی سوا از رویکردهایی که در دیگر نوشتهها درباره نظامی در پیش گرفته است.
رهبری عبارت است از هویت شخصیتی و توانایی هدایت خود و دیگران به سوی رفتار و کردار مومنانه نسبت به اصول فطری خلقت یعنی توحید، عدل و معاد و اصولی جامع که هموراه عقل سلیم هر جامعه سازگاری کاملی با آنها دارد. به این دلیل هم تعرریف بالا و هم مجموعه ویژگیها، اصول و نشانههای برشمرده شده برای رهبری نظامی مورد پذیرش خبرگان همه جوامع است.
رهبری نظامی
شایستگی هدایت و هر نوع اثر روحی_ روانی قانع و مجاب کننده دیگران به تعبیت، احترام و همکاری در اجرای بهترین فعالیتهای مربوط به حرفه نظامیگری است.
ویژگیهای رهبری نظامی
این ویژگیها مجموعه دریافتهای علمی و شایستگیهای ذهنی و جسمی و صفات شخصیتی بروز یافته به شکل ارزشها و اصول فردی و قابل استفاده به عنوان مبانی نقشهای رهبری نظامی است.
اصول رهبری نظامی
عبارت است از قوانین پایه و ثابت تعیین کننده بهترین نقش رهبری نظامی در همه وضعیتها به کلامی دیگر راهنماییهای اساسی برای در پیش گرفتن رفتار صحیح و دستورات شایسته در وضعیتهای مختلاف فرماندهی.