یکی از مباحثی که در عصر حاضر بیش از پیش موردتوجه سازمانهای پروژهمحور قرار گرفته است، رویکرد مدیریت پروژه سازمانی است. نگرش این رویکرد با مدیریت پروژه سنتی متفاوت بوده و هدف نهایی آن فراتر از موفقیت یک پروژه است. در واقع این رویکرد به پروژهها به عنوان ابزاری برای تحقق راهبردهای کسب و کار مینگرد.همچنین بر روی مدیریت نظاممند پروژهها، طرحها و سبدهای پروژه در راستای تحقق هدفهای سازمان تمرکز میکند و تعامل موثر سطح سازمانی را مدنظر قرار میدهد.
دفتر مدیریت پروژه با توجه به احاطه بر محیط پروژهها و نفوذی که به لایههای افقی و عمودی سازمان دارد، نقشی کلیدی در مدیریت سازمانی پروژهها ایفا مینماید. اما در زمینه کارکردها، شرح وظایف، سطوح استقرار و ساختار آن صاحبنظران و محققان دیدگاههای متفاوتی ارائه دادهاند.
کتاب دفتر مدیریت پروژه در سازمان های پروژه محور با هدف معرفی بیشتر این دیدگاهها توسط محمود ارشادی تدوین شده است.
مفهوم دفتر مدیریت پروژه
به طور معمول این نهاد با اصطلاحاتی همچون دفتر مدیریت پروژه، دفتر پشتیبانی پروژه، مرکز تعالی مدیریت پروژه، دفتر مدیریت طرح، دفتر راهبری پروژه، و دفتر مدیریت سازمانی پروژه معرفی میشود که در این میان کاربرد اصطلاح PMOبسیار بیشتر از سایر موارد بوده و اغلب در متون فارسی تحت عنوان دفتر مدیریت پروژه ترجمه شده است. میبایست اذعان داشت کلمهOffice که به معنی دفتر، محل کار و اداره است.
در عبارت ذکر شده در بردارنده مفهومی فراتر از معادل مصطلح آن در زبان فارسی بوده و در واقع بیانگر یک موجودیت سازمانی برای مدیریت متمرکز پروژههاست که میتواند به صورت مجازی یا حقیقی شکل بگیرد. این نهاد در حالت تکامل یافته میتواند دربردارنده چندین بخش تخصصی بوده، تا در حد یک معاونت گسترش پیدا کرده و نفوذ آن تا حدی باشد که از نظر افقی و عمودی به لایههای سازمان نفوذ پیدا کند و در کل محیط کسب و کار سازمان تاثیرگذار باشد.