کتاب کلیسای کاتولیک و دو چالش سرنوشتساز، اثر رضا کاظمی؛ در هشت فصل به موضوعات و عناوینی نظیر؛ «کلیسا و چالش بزرگ نهضت اصلاح دینی، اصلاحات دینی در آلمان، اصلاحات دینی در سوئیس، اصلاحات دینی در انگلستان، اصلاحات دینی در سایر کشورها و سرزمینهای اروپا، کلیسا رویاروی با تحولات دنیای نوین، کلیسا رویاروی با چالش علم و فلسفه، واکنش کلیسا و دینمداران» پرداخته که هدف آن، روایت به دور از جانبداری و ارزشگذاری از روند جنبش اصلاح دینی، چالش بزرگ مدرنیته و نحوهی مواجههی کلیسای کاتولیک با آنهاست.
فصل اول: کلیسا و چالش بزرگ نهضت اصلاح دینی
کلیسا از سادگی و صمیمیت نخستین تا اوج شکوه و اقتدار در قرن سیزدهم پس از آنکه «کنستانتین» در سال 306 میلادی امپراتور روم گردید و در سال 313 به کلیسا آزادی عبادت آشکار و مالکیت دارایی اعطا کرد، ادارۀ آن نیز به خودش واگذار گردید. به این ترتیب تغییرات بسیاری در کلیسا آغاز شد. دگرگونی در عبادت و خدمت آن به قدری وسیع بود که طی دورهای نزدیک به هزار سال، کلیسا با کلیسای زمان رسولان، بسیار متفاوت بود.
کلیسایی که با قدرت «روح القدس» آغاز شده بود، در پایان قرون وسطی، با قدرتی بهسان یک امپراتوری، اداره میشد. مهمترین واقعۀ این دوره، به قدرت رسیدن کلیسا و اتحاد آن با حکومت بود. بین سدههای 5 تا 7 میلادی حکومتهای قوی و باثباتی در اروپا وجود نداشت. ملتها و فرانروایان آن ها دستخوش تغییرات زیادی بودند. اروپای غربی، رهبر دائمی و قدرتمندی نداشت. شهر رم دارای حکومت داخلی ضعیفی بود و خدمات عمومی به کلی از یاد رفته بود.. .