فلسفه هگل (جلد اول)
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
کتاب فلسفه هگل نوشته والتر ترنس استیس، با ترجمه حمید عنایت به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات امیرکبیر نیز به چاپ رسیده است.
معرفی کتاب فلسفه هگل
کتاب فلسفه هگل (جلد اول) به بررسی دقیق فلسفه هگل میپردازد و تلاش میکند تا مفاهیم کلیدی اندیشه این فیلسوف بزرگ آلمانی را تبیین کند. در این کتاب، استیس به تحلیل سیستماتیک فلسفه هگل میپردازد و سعی دارد تا منطق و روش شناسی او را در زمینههای مختلف از جمله معرفتشناسی، هستیشناسی و اخلاق بررسی کند.
حمید عنایت به عنوان مترجم این اثر، تلاش کرده است تا زبان و سبک پیچیده هگل را به زبانی قابل فهم برای خوانندگان فارسیزبان تبدیل کند. این کتاب میتواند به عنوان منبع مهمی برای دانشجویان فلسفه و علاقهمندان به آثار هگل محسوب شود و به درک عمیقتری از تفکر فلسفی او کمک کند.
خلاصه کتاب فلسفه هگل
به نظر هگل، انقلاب فرانسه در تاریخ جهان نمودار آغاز مرحله ای است که در آن، انسان به ذهن خود اعتماد می یابد و واقعیات و امور را بر محک عقل می سنجد. در این مرحله، انسان به جای آنکه اندیشه هایش را با نظم موجود و ارزش های متداول اجتماعی سازگار کند، برعکس می کوشد تا واقعیات و امور را به مقتضای خرد و اندیشــه آزاد خود ســازمان دهد. به گفته هگل، انقلاب فرانسه، «تسلط ذهن را بر عین» با حکومت عقل را بر جهان خارج اعلام کرد، اگرچه همچنان که خواهیم دید این تسلط را به حد کمال نرساند. اصل اساسی انقلاب فرانســه آن بود که اندیشــه انســان باید بر زندگی او فرمانروا شــود بدین معنــی کــه آنچــه در نظــر او حقیقــی و حقانــی و خــوب اســت باید در ســازمان زندگی فردی و اجتماعی او تحقق پذیرد. ولی شــیوه اندیشــیدن هر فرد با فرد دیگــر فــرق دارد و از ایــن رو یافتــن اصــل اســتواری در تدبیر زندگی که پذیرفته همه آدمیزادگان باشــد محال اســت و تا زمانی که انســان به شــناخت مفاهیم و اصولی معتبر در همه احوال نرسد نمی تواند به چیرگی خود بر واقعیت امیدوار باشــد. هــگل، بــر وفــق ســنت دیریــن فلســفه غــرب، گمان داشــت کــه به یقین چنین مفاهیم و اصولی وجود دارد و مجموعه آنها را عقل می نامید. ناسازگاری عقــل بــا امــور و احــوال جهــان خــارج منشــأ همان عاملی اســت کــه هگل خود «روح تضاد» می نامد و جوهر و خلاصه «دیالکتیک» اوست، داستان زندگی، داستان چگونگی زوال این ناسازگاری و یگانگی عقل و جهان خارج است. این یگانگی از پست ترین پایه طبیعت آغاز می گردد و به بر ترین شکل وجود در ذهن انســان آزاد و عاقل می رســد، انســانی که با آگاهی بر قوای نهفته در هستی و شخصیت خویش زندگی و کوشش می کند. پس می بینیم که عقل در نظر هگل سرشتی انتقادی و ستیزه جویانه دارد و با هرگونه پذیرش بی چون و چرای اوضاع موجود مخالف است.
برشی از متن کتاب فلسفه هگل
این روزها در این باره که تفسیر درست فلسفه افلاطون چیست و حتی در این باره که آیا آنچه همیشــه به نام فلســفه افلاطون شــناخته شــده، درواقع کار ســقراط بوده اســت یا نه گفت و گو بســیار اســت. ولی ما به ایــن گفت وگوهــا کاری نداریــم. آنچه به نام اندیشــه های افلاطون پایه بحــث مــا خواهــد بود همان اندیشــه هایی اســت کــه از دیرباز به نام او شــناخته شــده اســت. انتســاب این اندیشــه ها به افلاطون می تواند از دیدگاه تاریخ درست باشد یا نباشد. ولی این مساله ربطی به بحث ما ندارد، زیرا آنچه در فهمش کوشاییم اندیشه های هگی است نه افلاطون و همان شیوه دیرین در تفسیر عقاید افلاطون بود که در هگل اثر کرد، حتی اگر آنچه ما اینجا به نام فلسفه افلاطون عرضه می داریم چیزی یکســره زاییده پندار دیگران باشــد، باز هر چه هســت یکی از مبانی اندیشه هگل است.
5- ایلیائیــان میــان صــورت ظاهــر و حقیقــت و میان احســاس و خرد، فرق می نهادنــد. ایــن فــرق تــا زمــان «پروتاگــوراس» معتبر بود، پروتاگــوراس، کــه آموزش هایــش بر انکار این فرق اســتوار بود، می گفت که آنچه به دیده من حقیقت دارد، برای من حقیقی اســت و آنچه به دیــده تــو حقیقــت دارد بــرای تــو حقیقــی اســت. مفهوم این ســخن آن اســت که آنچه نمودار یا پیدا اســت همان حقیقت اســت یا دســت کم جــز نمــود و پیدایــی حقیقتــی وجود نــدارد. بدین گونه حقیقت و نمود یــک چیزنــد. وانگهــی آنچــه حواس ما به ما افاده می کند همان چیزی است که پیداست. پس آنچه یافته حواس باشد عین حقیقت است.
دانلود کتاب فلسفه هگل
نسخه الکترونیکی کتاب فلسفه هگل در فراکتاب موجود می باشد. شما می توانید با دانلود نسخه الکترونیکی این کتاب از طریق نرم افزار فراکتاب، از مطالعه آن در کتابخوان فراکتاب لذت ببرید.
مشخصات کتاب فلسفه هگل در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | والتر ترنس استیس |
مترجم: | حمید عنایت |
تعداد صفحه: | 396 |
موضوع: | فلسفه و منطق |
قالب: | الکترونیک |