کتاب سفرنامههای انگلیسیها در ایران نوشته آنتونی جنکینسون و... با ترجمه ساسان طهماسبی در انتشارات امیرکبیر منتشر شده است.
وقتی انگلیسیها در اواسط قرن شانزدهم تصمیم گرفتند با آسیا تجارت کنند، مسیر سخت و پر خطری را انتخاب کردند تا بالاخره به ایران و هندوستان دست پیدا کنند. این مسیر سخت با سفر چندین بازرگان انگلیسی به مسکو و از طریق روسیه به ایران بالاخره هموار شد.
سفرنامههای انگلیسیها در ایران مجموعه نامهها و گزارشهایی است که هفت بازرگان انگلیسی ( آنتونی جنکینسون، ریچارد چینی، آرتور ادواردز، ریچارد ویلز، لورنس چمن، لیونل پلامتری، کریستوفر بارو ) از سفرشان به ایران و اوضاع اقتصادی و تجاری شهرهای مختلفش برای لندن نوشتهاند. در نوشتههای این بازرگانان که همگی در دوره شاه طهماسب و شاهمحمد خدابنده به ایران سفر کردهاند، اطلاعات ارزشمند و ناگفتهای درباره ایران عهد صفوی و به خصوص اوضاع تجاری زندگی اجتماعی و شهرها و روستاهای آن دوره خواهید خواند.
با ورود انگلیسیها به دربند، بیست قبضه توپ بزرگ شلیک کردند. پاشا اسب زیبایی که قیمتش صد مارک ارزیابی میشد، با زین و یراق فرستاد تا آقای ترنبال بر آن سوار شود. بدین ترتیب، نزد پاشا رفتند و پاشا پس از مدتی گفتگو، کت زربفتی برای آقای ترنبال فرستاد. سپس از آنها خواست که بروند و استراحت کنند، زیرا خسته بودند. فردا نیز با آن ها گفتگو کرد. عاملان کمپانی دوباره نزد پاشا رفتند و از او امتیاز خواستند تا در آن منطقه تجارت کنند.
به پاشا پیشنهاد کردند در صورت تمایل کالاهای مورد نظرش را انتخاب کند و از طریق کاپیتان باکو به آن ها اطلاع دهد. پاشا گفت: با کمال میل به شما امتیاز میدهم، امنیت شما را تأمین میکنم، از راه دور آمدهاید و اوضاع این منطقه آشفته است. از شما میخواهم که کالا به اینجا بیاورید و بفروشید. قول میدهم کالاهای مورد نیاز شما را فراهم و از شما دفاع کنم تا کسی به شما آسیب نزند.