دولت انگلیس برای اجرای مفاد قرارداد1919که یک قراداد بین ایران و انگلستان بود دو هیئت مستشاری به ایران اعزام کرد که بالفور به عنوان دستیار اسمیت رهبر هیئت با این گروه وارد ایران شد. و تا سال 1340 در ایران باقی ماند.
بالفور بعد از برگشت به انگلستان، تجربیات خود و نظراتش در مورد سیاست انگلستان در ایران و خاورمیانه را در کتابی با عنوان وقایع اخیر در ایران یا سفرنامه جمیز مونسریف بالفور را در چهارده فصل تنظیم کرد.
رویکرد بالفور به مسائل ایران جالب توجه و منحصر به فرد است و طیف گستردهای از وقایع در ایران را مورد بررسی قرار میدهد و در کنار بیان وقایع به آسیبشناسی آنها نیز پرداخته و مشکلات و موانع را بررسی میکند بالفوربه علت اقامت طولانی در ایران توانسته اطلاعات قابل توجه و تصویری روشن از اوضاع و وقایع ایران را نشان دهد.
بالفور در کتاب خود مسائل مهمی مثل وقایع مشروطه، کودتای1332، فعالیتهای سیدضیاء، سقوط قاجار ، رضا شاه پهلوی و همچنین انواع نژادهای ایرانی، موقیعت طبیعی مناطق مختلف ایران، کاوشهای باستانشناسی، ارتباطات ایران با انگلستان و غیره را کاملا شرح داده است.
چون ایران در معرض حملات قرار گرفته است، جمعیت آن از نژادهای مختلف تشکیل میشود. ساکنان اولیه ایران از نزاد آریاییاند. اما با مغولها، اعراب و ترکمنها ترکیب شدهاند.. نژادهای دیگر را که در مقیاس کوچکتر در شکلگیری جمعیت فعلی نقش داشتهاند ذکر نمیکنم.
سرجان ملکم یک قرن پیش ساکنان ایران را به چهار دسته تقسیم کرد:
1_قبایل ترکمن که عمدتا در شمال و شمال شرق ایران سکونت دارند.
2_قبایل بومی که سکونتگاه اصلی آنها در کوههای غربی کشور است.
3_ جمعیت یکجانشین شهرها و کشاورزان
$_اعراب سواحل خلیج فارس
این طبقهبندی گرچه علمی نیست. احتمالا به اندازه کافی دقیق است تا یک ایده کلی در مورد ماهیت جمعیت ایران در اختیار ما قرار دهد.
نژادهای مختلف اکنون خیلی با یکدیگر ترکیب شدهاند دلیل آن جابهجاییهای اختیاری و تبعیت پادشاهان سابق از سیاست کهن پادشاهان بابلی برای جابجایی رعایای خود به دلایل سیاسی است.