کتاب مادام بواری اثر برجسته گوستاو فلوبر نویسنده معروف فرانسوی می باشد که با ترجمه مشفق همدانی توسط انتشارات امیر کبیر منتشر شده است.
مادام بواری رمانی عاشقانه که برای اولین بار در سال 1856 نوشته شد. فلوبر مدت 4-5 سال درگیر نوشتن این داستان بود .ایده اصلی نگارش این داستان را دو تن از دوستان فلوبر به وی پیشنهاد کردند طبق پیشنهاد آنان گوستاو فلوبر تصمیم گرفت داستانی بر مبنای واقعیت زندگی اطرافیانش بنویسد. مادام بواری داستانی برگرفته از واقعیت زندگی یکی آشنایان نویسنده به نام دلونه بود.گوستاو فلوبر این داستان را بر اساس شخصیت های واقعی و با استفاده مشاهدات عینی خویش نگاشته و سپس با قدرت ذهن اتفاقات را گسترده کرده است.
رمان مادام بواری بعد از حدود دو قرن هنوز یکی از جذابترین رمان های اجتماعی محسوب می شود و تاکنون ایده ی ساخت چندین فیلم و تئاتر بوده است.
نام اصلی داستان از شخصیت اصلی داستان به نام اِما بواری گرفته شده است. بخش عمده داستان حول اختلافات میان زندگی ساده و طبقه مرفه و تخلیات، رویاها و تلاش های اِما برای بدست آوردن یک زندگی مرفه می پردازد.
اِما بوراری دختری هنجار شکن و تجملات طلب، روستایی، زیبا، جاه طلب و رویا پردازاست. اِما با اینکه در سطح ساده و پایینی زندگی می کند، همیشه رویاهای خیالبافانه در مورد زندگی مرفهو تجملاتی دارد. اِما همسر یک پزشک سطح پایین و بی استعداد است که در یک روستای کوچک و ساده زندگی می کند. جاه طلبی و زیاده خواهی های اِما باعث می شود برای رسیدن به خواسته هایش به سوی قرض، بدهی، خیانت برود، کم کم تمایل اِما از رسیدن به مال و جاه به سوی هرزگی می رود و در مراحل پایان داستان درگیر یک عشق غلط می شود و در نهایت خسته از بی آبرویی، بدهی های فراوان و حس سرخوردگی از فرار عشقش به نوشیدن آرسنیک و مرگ می رسد.
کتاب مادام بواری در سه فصل نگاشته شده است. فصل اول به توصیفات و شخصیت پردازی فضای داستان می پردازد.فصل دوم از جایی آغاز می شود که آقا و خانم بواری نقل مکان می کنند و اتفاقات و حوادث زندگی در روستا را پیش می برد و در فصل آخر به شرح زنجیره گسترده معشوقه های اِما نظیر کشاورز ثروتمند، تاجردغل باز، داروساز، منشی جوان، اتفاقات و خیانت های اِما، تصمیم به فرارش با روستایی ثروتمند، قال گذاشته شدن اِما توسط رودولف بولانگه،بدهی های روز افزون اِما و در نهایت خوکشی اِما می پردازد.رمان مادام بواری شرح زندگی زنی است که برخلاف تابوهای اجتماعی زمانه خود تمایل دارد مثل مردان زندگی کند شبیه مردان در خوشگذارانی، خرید و امور اقتصادی برخورد کند و به خواسته هایش برسد. مادام بواری وضعیت روانی زنان جامعه اروپا را در آن دوران به خوبی به تصویر کشیده است. تک تک شخصیت های رمان مادام بواری برگرفته از واقعیت های جامعه آن دوران است.
وقتیکه سر کلاس بودیم مدیر مدرسه با دانشآموز تازهواردی که فرم مدرسه به تن نداشت و به دنبال آن ها فراش که یک نیمکت بزرگ با خود حمل میکرد، وارد کلاس شدند. آن هایی که خواب بودند بیدار شدند و هر کدام از بچهها مثل اینکه در کار خود غافلگیر شده باشند از جای خود بلند شدند.
مدیر با اشاره به ما اجازه نشستن داد. سپس رو به معلم کرد و با صدای آهستهای گفت: «آقای روژه! این دانشآموزی است که به شما توصیه میکنم مواظب آن باشید. او پایه دوم است، ولی اگر کار و فعالیتش رضایتبخش باشد به اقتضای سنش به یکی از کلاسهای بالاتر خواهد رفت.» تازهوارد که یک پسر دهاتی تقریبا پانزده ساله و قدبلندتر از همه ما بود، در گوشهای پشت در کلاس ایستاده بود، بهطوریکه بهسختی دیده میشد. موهایش مثل کشیشهای دعاخوان روستا روی پیشانیاش کوتاه شده بود و ظاهری معقول داشت، ولی بهشدت ناراحت بهنظر میرسید. با وجود این که چهارشانه نبود، ولی نیمتنه مدرسه او که از ماهوت سبزرنگ بود و دکمههای سیاه داشت در سرآستینها تنگ بهنظر میآمد و مچهای قرمزش که نشان میداد به برهنگی عادت داشت، از لای سرآستینها مشخص بود. ساق پاهایش که پوشیده به جورابهای بلند آبی بود از شلوار زردرنگش که بندش را بسیار سفت کشیده بود، مشخص بود و چکمههای زمخت، کثیف و میخداری پوشیده بود.
کتاب مادام بواری در میان رئالیست ها به کتاب مقدس رئالیسم معروف است. از گوستاو فلوبر می توان به عنوان نویسنده ای نام برد که که سبک رئالیسم را ایجاد کرده است. او به خوبی توانسته است زشتی ها و زیبایی های موجود در جامعه را توصیف کند و واقعیت ها را به تصویر بکشد.
در شیوه داستان نویسی غالبا این گونه است که شخصیت اول داستان با پستی بلندی های زیادی در زندگی اش مواجه می شود و اما بواری قهرمان داستان این کتاب نیز از این قاعده مستثنی نبوده است و بیشتر نشیب های زندگی را درک کرده و هیچگاه نتوانسته از داشتههایش خوشحال باشد. در داستان این کتاب نظر ناعادلانه زندگی همیشه نمایان است و اما در این فکر است که چگونه زندگیاش را میتواند بهتر شود.
در زیر یکی از نظرات خوانندگان را آورده ایم:
اگر از خوندن رمانهای کلاسیک لذت میبرید حتما این کتاب هم بخونید این ترجمش هم خوبه در مورد خود داستان هم بخوام بگم یک شباهتهایی به بلندیهای بادگیر دیدم، اما خب متفاوتند شخصیتهای کلیدی داستان که می شه خیلی راجبع بهشون حرف زد برای من اما و شارل و اومه بودن که هر کدام نماد چیزی هستن اما نماد یک ادم خیال پرداز که هیچی ارضایش نمی کنه. شارل یک ادم ساده لوح و بی ریا و احمق که از همه جا بی خبره و اومه که نشونه یک مرد فرصت طلب و جاه طلب کامله بخواهم کتاب رو نقد کنم، حرف خیلی زیاده و اسپویل می شه فقط این که من رو خیلی به فکر فرو برد در تمام مدتی که این کتاب رو می خوندم مدام به اما و انتخاب هایش فکر می کردم به این که چه طور می شه این اتفاقها پیش میاد چه طور می شه سرنوشت این طور رقم می خوره چه طور می شه آدمها برای خودشون عمیقترین چاه ها رو می کنن بدون این که به عواقبش فکر کنن در نهایت این رو می دونم که تو این دنیا هر کاری هم بکنی برای کسی اهمیتی نداره فقط باید به فکر خودت و زندگیت باشی و لذت ببری و زندگی کنی چون کسی بهت کمک نمی کنه بلکه سعی میک نن زندگی رو ازتون بگیرند.
عشق باید یکدفعه و با فوران و افتخار به سراغ آدم بیاید، طوفانی از آسمآن ها که به زندگی فرود آید و در آن انقلاب کند، میل و اراده را مثل یک برگ ریشهکن کند و تمام قلب را به درون پرتگاه بیاندازد.
آنچه را قبلاً خرافات به مردم قول داده بود، اکنون علم به مردم ارزانی کرده است.
او با اینکه دوست داشت اِما صحبت کند، ولی شیفته سکوت او نیز بود.
عقاید فلسفیاش مانع سلیقههای هنری او نمیشد. از نظر او عقل نباید احساس را ضایع کند.
نسخه چاپی کتاب مادام بواری را می توانید از طریق سایت یا اپلیکیشن فراکتاب سفارش داده و خریداری نمایید.
مشخصات کتاب مادام بواری در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | گوستاو فلوبر |
مترجم: | مشفق همدانی |
تعداد صفحه: | 441 |
موضوع: | رمان خارجی، داستان خارجی |
قالب: | چاپی |