کتاب ثروت ادیان نوشته رابرت جی. بارو، راشل مککلری(همسر رابرت بارو) و ترجمه شهریار آیرملوتبریزی میباشد و انتشارات متخصصان آن را به چاپ رسانده است.
اگرچه مقاله، کتاب و مطالعات گستردهای پیرامون موضوع ادیان انجام شده، اما در این میان رویکرد اقتصاد سیاسی به ادیان جایگاه ویژهای دارد که به نسبت سایر دیدگاهها کمتر به آن پرداخته شده است. حال در چنین محدودهای، یافتن مطالعه و پژوهش انجام شده توسط یک زوج فیلسوف و اقتصاددان تأثیرگذار معروف، به منزله یک کالای با ارزش کمیاب است. این کتاب همین کالای با ارزش کمیاب است.
کتاب حاضر، حاصل پژوهش کم نظیر این زوج دانشمند پیرامون موضوع اقتصاد سیاسی دین است. ارزشمندی این اثر و ضرورت توجه به آن نه به خاطر نویسندگان، بلکه به دلیل نوع نگرش علمی و رویکرد خاص اقتصاد سیاسی به ادیان است که میتواند روش شناسی مناسبی برای سایر پژوهشگران و علاقهمندان به مطالعه اقتصاد سیاسی ادیان باشد.
در اتاق انتظار یک دکتر نشسته بودیم که پیرمردی با پسرش وارد شدند و روی صندلی روبهروی ما نشستند. پس از چند لحظه مرد خطاب به من گفت: «شما باید یک مرد روحانی باشید؟ » با تعجب از اظهارنظرش پرسیدم: «چرا این حرف را میزنید؟ » مرد پاسخ داد: «لباس مشکی پوشیدی و نوک کفشهایتان از زانوزدن ساییده شده است. »
درست همانطور که پیرمرد در اتاق انتظار دکتر به اشتباه ما را بهعنوان یک کشیش معرفی کرد، گاهی افراد مختلف به برگزاری سمینار و کلاسهای ما در مورد دین و اقتصاد، طوری واکنش نشان میدهند که گویی ما متخصصان مذهبی یا حداقل طرفداران متعهد آن هستیم.
در اغلب این سمینارها بدون تردید پرسشهایی در مورد اعتقادات مذهبی شخصی ما ایجاد میشود. یکی از پاسخهایی که بهخوبی موضوع را روشن میکند، مقایسه خودمان با همکارانی است که روی اقتصاد جرم و جنایت مطالعه میکنند. (هنگامیکه آنها سمیناری در این زمینه برگزار میکنند، هیچکس از آ نها نمیپرسد که آیا شما جنایتکار هستید و یا اینکه به جرم و جنایت علاقه دارید؟) پس چرا در مورد اقتصاد سیاسی دین موضوع متفاوت است؟