کتاب الفبای ترک نوشته ابراهیم نوریان و جمعی از نویسندگان میباشد و انتشارات نظری آن را به چاپ رسانده است.
آیا تمام مصرفکنندگان مواد مخدر که طالب ترک اعتیادند را به یک شیوه باید درمان کرد؟ یا هر بیماری بسته به شرایط روحی، اجتماعی و توانایی مالیاش نیاز به یک روش منحصربه فرد دارد؟ چرا اکثر روشهای درمان اعتیاد نتایج رضایتبخشی ندارند و درصد کمی از بیماران واقعا مصرف را ترک میکنند؟ زمان آن فرارسیده تا نگاهی دیگر به درمان اعتیاد داشتهباشیم و اگر باور داریم که اعتیاد درمان دارد پس، به ریشهیابی و نیازشناسی آن بپردازیم. پُر واضح است که اگر با بیماری برخورد میکنید که تقاضای کمک و قرار گرفتن در مسیر صحیح درمان اعتیاد را دارد، براساس پیشنهاد شما به عنوان درمانگر اعتیاد، گام برمیدارد و این انتظار میرود تا درمانگران اعتیاد تسلط کافی بر تمامی ابعاد درمان اعتیاد داشتهباشد.
در کتاب الفبای ترک سعی بر آن شد تا برخی از مهمترین روشهای ترک، مطرح و در اختیار درمانگر اعتیاد قرار گیرد تا به وسیله آن و انتخاب صحیح، بیمار را در صحیحترین و سالمترین مسیر درمان قرار دهد. هر یک از روشهای مطرحشده در این کتاب میتواند به عنوان، پیشدرمان، درمان کنترلی و درمان اعتیاد مثمر ثمر افتد. حتی در نگاهی کوتاه به دارو درمانی سعی در طرح درمان اعتیاد از دریچه فارماکولوژی شده است. ناگفته نماند این کتاب بخش کوچکی از تمامی روشهای ترک اعتیاد است. برخی از روشها به صورت مستقیم به درمان اعتیاد میپردازند و برخی غیرمستقیم.
مصرف مواد مخدر و اعتیاد هم اکنون در اکثر کشورها به یکی از مسائل مهم اجتماعی تبدیل شده است. با این حال، دسترسی به آمار و اطلاعات نسبتاً دقیق درباره شیوع مصرف مواد مخدر و شمار معتادان همواره یکی از دلمشغولیهای پژوهشگران و برنامهریزان حوزه مواد مخدر بوده است. اعتیاد به مواد مخدر همهساله دهها هزار قربانی از مردم جهان میگیرد.
صدها میلیارد دلار هزینه بر آنها تحمیل میکند و خسارت عظیم غیرقابل اندازهگیری به افراد، خانوادهها و کل جامعه جهانی وارد میآورد. بنابراین پژوهشگران و روانشناسان برای مقابله با این مشکل که در دنیا وجود دارد، علاوه بر پیشگیری درمانهایی را وارد این حوزه کردهاند. یکی از روشهای نوین که توجه روانشناسان را به خور جلب کرده ،روش درمانی ذهنآگاهی میباشد. ذهنآگاهی به نحوی روزافزون در روانشناسی و رواندرمانی غربی برای تخفیف علایم بیماری در بیماریهای گوناگون به کار برده میشود و با اینکه ذهنآگاهی در فرهنگ بودایی است، اما در بافت غیرمذهبی غربی نیز به کار برده شده و به خوبی پاسخ گرفته است. امروزه ذهنآگاهی در حوزه اعتیاد به منظور مقابله با وسوسه مورد استفاده قرار میگیرد.