کتاب حقوق اجتماعی از منظر اندیشمندان اسلامی نوشته شمس الله مریجی است که توسط انتشارات دفتر نشر معارف منتشر شده است. تنها نظام حقوقی اسلام میتواند بشر سردرگم و گرفتار تارهای تنیده شده زندگی صنعتی را نجات داده و به ساحل امنیت و آرامش روحی و روانی برساند، چه این که ریشه و خاستگاه این نظام حقوقی در آموزههایی است که اعطا کنندهاش اولاً آشنا به مصالح و مفاسد واقعی انسانها بوده و راه رسیدن به آن را به خوبی میداند.
ثانیاً خود بینیاز مطلق است و گرفتار اغراض شخصی و گروهی نیست و ثالثاً: مالک حقیقی عالم و آدم است و حق تصرف در انسانها و همه مخلوقات را دارا است. اوست که میتواند حد و حدود در امور را معین و امر و نهی کند.
کتاب حقوق اجتماعی از منظر اندیشمندان اسلامی، با استفاده از آثار ارزشمند اندیشمندان بزرگ اسلامی، درصدد است تا حقوق سیاسی- اجتماعی انسانها را در پرتو آموزههای وحیانی بیان نموده و برخی از حقوق اساسی انسان امروزی را که در زندگی تکنولوژیکیاش گرفتار پیچیدگیهای فراوانی شده است، معین نماید.
برخی بر این باورند که منشأ حقوق بشر، طبیعت است؛ یعنی طبیعت این حقوق را به انسانها میبخشد. وقتی میگوییم انسان حق حیات دارد، حق دارد که از مواد غذایی استفاده کند تا بتواند حیات خود را حفظ کند، در حقیقت، طبیعتِ انسان است که چنین حقی را به او میدهد. اگر انسان حق بهرهمندی از مواد غذایی نداشته باشد و نتواند از حیات خودش دفاع کند، نسل بشر منقرض میشود.
یکی از مواردی که غربیها ما را به نقض حقوق بشر متهم میکنند حق حیات است، میگویند چرا قاچاقچی را اعدام میکنید و یا چرا زناکار را اعدام میکنید. اعدام در حقیقت سلب حق حیات از فرد معدوم است و حق حیات از حقوق طبیعی انسان است.