کتاب توسعه سرمایهگذاری خارجی (نقش نهادهای مالی و پولی بینالمللی در توسعه سرمایهگذاری خارجی)، اثر امیرعلی جعفرنژاد توسط انتشارات قانون یار منتشر شده است.
سرمایهگذاری خارجی، بیتردید از جمله عوامل مهم در توسعه اقتصادی کشورها به شمار میرود. در این راستا رفتار کشورهای میزبان در جذب سرمایهگذاری خارجی نقش بسیار مهمی دارد. سرمایهگذاری مستقیم خارجی یکی از اصلیترین پدیدههای «جهانی شدن» است. امروزه اقتصاددانان و دولتها نسبت به اهمیت حیاتی سرمایهگذاری خارجی هم عقیده هستند. به عقیدهی آنها این موضوع نیرویی برای ایجاد طیف وسیعی از تغییر و تحولات اقتصادی به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شمار میآید.
کتاب توسعه سرمایهگذاری خارجی (نقش نهادهای مالی و پولی بینالمللی در توسعه سرمایهگذاری خارجی)،موضوعاتی مانند نقش صندوق بینالمللی پول، نقش بانک جهانی در توسعه حقوق سرمایهگذاری خارجی، اهداف و وظایف سازمان جهانی، شیوههای افزایش مشارکت کشورها و... را مورد بررسی قرار میدهد.
برای ارائه تصویری شفاف از چگونگی عملکرد عینی و نقش صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، لازم است که نمونههای واقعی از کشورهایی که از همکاریهای مالی این موسسات برخوردار شدهاند، مورد بررسی قرار گیرد. یکی از این موارد، مجارستان است که در سال 1982 عضو هر دو موسسه شده و تاکنون چندین توافقنامه اخذ وام و اعتبار را به امضا رسانیده است. این مثالها برای ترسیم نوع پروژههایی است که بانک جهانی تامین مالی مینماید. این پروژهها، در ارتباط با توسعه عمومی اقتصادی مجارستان میباشد.
اما دخالتهای صندوق بینالمللی پول به شرح فوق قراینی را به دست میدهد که بر طبق نظر برخی از تحلیلگران، اقدامات صندوق موفقیتآمیز نبوده است. اینها و سایر دخالتهای صندوق بینالمللی پول، شدیدا توسط کارشناسان مورد انتقاد قرار گرفته است. این کارشناسان، اظهار میدارند که صندوق بینالمللی پول مرتبا مرتکب اشتباه میشود. منتقدان معتقدند که صندوق بینالمللی پول از پیشبینی و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع بحرانهای مالی خودداری میورزد و تنها وقتی شروع به مداخله میکند که مشکلات شروع شدهاند. اتخاذ این قبیل تصمیمات اقتصادی، تنها مشکلات عجین شده با عملکرد دو موسسه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نمیباشند، بلکه آنها به طور گسترده برای چندین مورد دیگر نیز مورد انتقاد قرار گرفتهاند.