کتاب آنالیز روغن نوشتهی نیکالای کانستانتینوویچ میشکین و لیوبو و مارکووا و با ترجمه ی نصرت الله سرلک و محسن دزفولی پیرامون محتوای مراقبت وضعیت بر خط از طریق آنالیز روغن به نگارش درآمده و توسط انتشارات دانشگاه جامع امام حسین (ع) منتشر شده است.
امروزه، اصطکاک مسئول مشکل مهم مهندسی یعنی ذرات فرسایشی ماشین ها و مکانیسم ها است. هزینه های ناشی از احیای قطعات فرسوده ماشین آلات هنگفت و افزایش طول عمر آن ها بسیار سودآور است. در حال حاضر بخشی از موضوع ترایبولوژی شامل کاهش تلفات ناشی از اصطکاک و صرفه جویی در انرژی، کاهش ذرات فرسایشی در ماشین ها و مکانیسم ها به همراه صرفه جویی در مواد، حذف خروجی های مضر و سایر موضوعات می شود.
به نظر جوست، مفهوم ترایبولوژی در طول توسعه نیم صد ساله خود، در تمام زمینه های فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی مرتبط با پدیده اصطکاک نفوذ کرده است.
کتاب آنالیز روغن، حوزه تشخیص و عیب یابی ذرات فرسایشی که هنوز به طور گسترده در نشریات فنی ارائه نشده را پوشش می دهد. تأکید روشی آن بر مشکلات پایش روانکار است، زیرا جز ضروری یک سیستم مکانیکی است. در طول کار، سیستم مکانیکی به طور متداوم در معرض محیط، دما، سرعت و بارهای بالا قرار می گیرد که باعث ایجاد تغییرات در خواص شیمیایی و فیزیکی روانکار می شود. دلایل روشی کاهش خواص روغن، تغییر ساختار شیمیایی روغن (اکسیداسیون، تخریب حرارتی، تجزیه مواد افزودنی)، حضور آلودگی و ناخلاصی های شیمیایی در روغن است. شرایط روانکار، پدیده در حال تکامل در سیستم مکانیکی را به طورکلی منعکس می کند. سیستم های آنالیز روغن برخط و درون خطی، داده های به موقع در موارد نیاز به سرویس های معمول یا هشدار اولیه مربوط به حوادث فاجعه آمیز پیشرو را فراهم می کنند. نویسندگان بررسی گسترده ای از روش های تجزیه ای، محاسبات مربوط به فیزیک فنون مورداستفاده در تحقیقات خود و همچنین اصول و طرح های دستگاه های نظارتی، از جمله تجهیزات خود را ارائه کرده اند.
کتاب آنالیز روغن، روش های تشخیصی مورد استفاده در مراقبت وضعیت آنلاین سیستم های ذرات فرسایشی روانکاری شده را مطرح کرده است. همچنین بازنگری روش های موجود و شرح روش های جدید توسعه یافته توسط مؤلفین، در این کتاب ارائه شده است. در ضمن مطالعات موردی که کاربرد روش های تشخیصی و ابزارهای تهیه شده را نشان می دهد، توصیف شده است.
محتوای کتاب شامل مقدمه و شش فصل است که طی آن جنبه های روشی پایش روغن روان کننده را بررسی و نتیجه گیری می کند. مقدمه جایگاه پایش وضعیت و نگهداری همراه با پیش بینی را در کل موضوع ترایبولوژی در بر می گیرد. چهار فصل اول به روش ها و ابزارهای ارزیابی خواص فیزیکی و شیمیایی روغن و همچنین مسائل بسیار مهم پایش گرانروی روغن، محتوای آب و تراکم دوده در روغن مربوط می شود. فصل های پنجم و ششم پیش بینی ذرات فرسایشی را بر اساس تجزیه و تحلیل ضایعات و روند پایش وضعیت برای ترایبولوژی پوشش می دهند. همچنین در نتیجه گیری چشم انداز توسعه پایش و ضعیت و مشکلات ناشی از این راه ارائه می شود.
عناوین کتاب آنالیز روغن از قرار زیر است:
فصل اول: روش ها و ابزارها برای پایش شرایط روانکارها
فصل دوم: پایش گرانروی روغن
فصل سوم: پایش میزان آب در روغن
فصل چهارم: کنترل تراکم دوده در روغن
فصل پنجم: پیشبینی فرسایش سیستم مکانیکی بر اساس تراکم ذرات فرسایشی
فصل ششم: روندها در تشخیص ذرات فرسایشی برخط
طیف سنجی نور نشری. این روش از دهه 1354 به عنوان روشی برای تشخیص وضعیت موتورهای احتراق داخلی استفاده می شود. شدت ذرات فرسایشی سیستم های ذرات فرسایشی به طور غیرمستقیم با تراکم فلزات در روغن که در مواد قسمت های مالشی وجود دارد، مشخص می شود. آنالیز طیف نشری بر اساس طیف اتم ها و یون های برانگیخته شده توسط تابش الکترومغناطیسی است. اساس سیستم های طیف سنجی نور نشری روش "استاندارد داخلی" است که شامل اندازه گیری نسبت شدت خط قسمت مورد آنالیز به خط مقایسه است. پرتو نور مربوط به قوس یا جرقه توسط یک شکاف محدود شده و با کمک شبکه پراش یا منشور کوارتز به صورت طیف تجزیه می شود. پرتوهای نور مربوط به طول موج نشر شده توسط عناصر مورد آنالیز، به وسیله شکاف های خروجی از کل طیف جدا شده و با کمک آینه هایی بر روی گیرنده های تصویر برای سنجش بیشتر منتقل می شوند. کاربرد طیف سنجی نشری برای پایش ذرات فرسایشی به طور کامل در تحقیق پوشش داده شده است. مرجع با هدف بهبود دقت تجزیه و تحلیل، برای هر محصول ذرات فرسایشی نمودار مربوط به منحنی های کالیبراسیون را مستقل از وجود افزودنی ها، گرانروی یا نوع روغن پایه ارائه می دهد. در این مورد، دقت آنالیز در مقایسه با طیف سنجی معمولی پنج برابر افزایش می یابد.
آنالیز طیف نشری هم برای نمونه های روغن مایع و هم برای نمونه های روغن با خاکستر اولیه نمونه انجام می شود. در مورد دوم رسوب ابتدا از نمونه روغن جدا شده و بقایای خاکستر در طیف سنج سوزانده می شود. این روش در تعیین تراکم های کم عناصر در روغن های کارکرده و نو، حساسیت بالایی دارد.
توسعه سیستم های طیف سنجی نشری چند کاناله، امکان آنالیز چند جزئی روغن های مورد استفاده را در مقیاس بزرگ فراهم می سازد. این روش بیشتر برای عیب یابی موتور تحت شرایط آزمایشگاهی استفاده می شود. با این حال، فرآیند آماده سازی نمونه روغن برای آنالیز، نظارت مستمر بر وضعیت موتور را دشوار می کند.
نسخه الکترونیک کتاب آنالیز روغن را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بپردازید.
مشخصات کتاب آنالیز روغن در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امام حسین (ع) |
نویسنده: | نیکالای کانستانتینوویچ میشکین، لیوبو و مارکووا |
مترجم: | نصرت الله سرلک، محسن دزفولی |
تعداد صفحه: | 317 |
موضوع: | دانشگاهی، فنی و مهندسی، علمی عمومی |
قالب: | الکترونیک |