کتاب دین و نبوت نوشته محمدحسن قدردان قراملکی و منتشر شده در سازمان انتشارات و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه است.
در دفتر اول کتاب پاسخ به شبهات کلامی، شبهاتی پیرامون خداشناسی مورد تحلیل و نقد قرار گرفت؛ در این دفتر نیز پیرامون سه مسأله یعنی «دین»، «وحی» و «نبوت» حدود شصت شبهه نقل و نقد میشود. از آنجا که در این دفتر سه موضوع اصلی یعنی دین، وحی و نبوت مورد بررسی قرار میگیرد، شبهات موضوع نیز در دو بخش با عناوین فوق تدوین شده است.
بخش اول «شبهاتی پیرامون دین» به دلیل گستردگی مباحث آن در هفت فصل (خاستگاه دین، عقل و دین، علم و دین، اخلاق و دین، دین و خشونت، دین و پلورالیزم و تعارض ادیان) سامان یافته است. در این فصل ۲۵ شبهه تحلیل و نقد شده است. بخش دوم «شبهاتی پیرامون وحی و نبوت» در چهار فصل (وحی، نبوت و خاتمیت، بعثت و پیغمبری، پیامبران) سامان یافته و ۳۵ شبهه را تحلیل و نقد میکند که جمعا در این کتاب کل شبهات بالغ بر ۶۰ شبهه است.
شبهات مطرح شده در این کتاب، نوعا در آثار کلاسیک کلامی، به خصوص در دو سده اخیر در آثار امثال کسروی مطرح شده و امروزه نیز به عنوان شبهه در برخی از آثار و سایتها تبلیغ میشود. پاسخ شبهات نیز با توجه به اهمیت شبهه طرح شده است.
بنا بر باور متألهان دین و اعتقاد به آفریدگار یگانه جهان، امری فطری و در سرشت بشر عجین شده است که انسانها در همه دورانها و تاریخ از آن متنعم بودند با این تفاوت که این سرشت ،پاک گاهی با عوامل و علل بیرونی محجوب گشته است؛ اما با تذکر انسانهای حکیم با پیامبر دوباره هستی خود را نشان داده است.
علاوه بر فطری بودن دین پیامبران نیز برای تقویت فطرت از سوی خداوند به سوی انسانها برانگیخته شدهاند. پس از حیث نقطه شروع دین داری میتوان آن را امری فطری و به تاریخ اولین انسان عالم هستی برگرداند؛ اما از حیث نقطه شروع اصل دین و پیغمبری، نقطه آغازین آن اولین پیامبر یعنی حضرت آدم(ع) است.