کتاب تربیت سکولار از دیدگاه صاحبنظران نوشته سید نقی موسوی میباشد. این کتاب با هدفِ تبیین و ارزیابی «سکولاریسم تربیتی» و «تربیت سکـولار»، در چهار محـور تبیین مفهومی سکولاریسـم تربیتی، ویژگیها و دلالتهـای تربیتی سکولاریسـم، ارزیابـی سکولاریسم تربیتی و آینده سکولاریسم تربیتی نگاشته شده است.
با مطالعه کتاب پاسخ سوالات زیر را دریافت خواهید کرد: ـ تعریف «سکولاریسم تربیتی» و «تربیت سکولار» چیست و عناصر مفهومی آن کدام است؟
ـ مهمترین اصول و اهداف «سکولاریسم تربیتی» چیست؟ ـ «سکولاریسم تربیتی» بر چه مبـانی (فلسفـی، دین شناختی، معرفت شناختی، ارزش شناختی و ...) مبتنی است؟
ـ نقاط مثبت و نقاط ضعف «سکولاریسم تربیتی» چیست؟ ـ نسبتِ وضع موجود آموزش و پرورش در ایران با «تربیت سکولار» چیست؟
ـ قدرت رقابت «تربیت دینی» در جهان با «تربیت سکولار» به چه میزانی است؟
م: تعریف شما از سکولاریسم تربیتی و حضور سکولاریسم به مثابه یک کلان نظریه در تعلیم و تربیت چیست؟
دکتر پارسانیا: قاعدتاً ما در ابتدا باید سکولاریسم را تعریف کنیم تعاریف بسیار متنوعی در این زمینه وجود دارد و معادلهای متکثری را برای سکولاریسم در ادبیات فارسی و عربی بیان کردند و احتمال میدهم بقیه زبانهای غیر غربی و زبانهای شرقی در مواجهه باسکولاریسم گرفتار نوعی سرگشتگی برای ترجمه کردن این مفهوم باشند.
ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که [واژه] سکولاریسم ناظر به یک مکتب و حوزه اندیشه ای سازمان یافته است سکولاریزاسیون به عنوان یک فرایند فرهنگی اجتماعی و تاریخی و یک واقعیت عینیت یافته است و ممکن است پروژه یا پروسه باشد؛ یعنی ممکن است در برخی از حوزه های سکولاریزاسیون برنامه هم وجود داشته باشد و با برنامه هم پیش برود؛ اما منظور این است که سکولاریزاسیون یک عینیت اجتماعی و یک نوع زندگی است؛ [اما] سکولاریسم یک مکتب است.