کتاب کیفر گذاری نوشته غلامرضا پیوندی و منتشر شده در انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است.
انتخاب کیفر در مرحله قانونگذاری، یکی از موضوعات مهم و محوری زیرمجموعه مباحث کلی و فلسفی مربوط به کیفر است که از آن با عنوان «کیفرگذاری» یاد میشود؛ از این حیث که مبانی، اصول و معیارهای کیفرگذاری کداماند؟ این موضوع چه چالشهایی دارد؟ راههای برونرفت از چالشها کداماند؟
انتخاب واکنش در برابر جرم از جمله دقیقترین و پیچیدهترین مسائل حوزه جرمانگاری و قانونگذاری است و بر مبانی و اصولی استوار است که از این مبانی و اصول، معیارهای مهم کیفرگذاری استخراج میشود؛ هرچند این موضوع با چالشهایی روبهرو میباشد.
پرداختن به تحولات پیشآمده در این حوزه و نیز مبانی انسانشناختی کیفر و اهداف آن و همچنین اصولی همچون عدالت، کرامت انسانی، همسویی با اهداف، مقتضیات زمان و دیگر قوانین و مقررات و… میتواند ما را به معیارهای دقیقی برای انتخاب کیفر رهنمون سازد.
حقوق کیفری به عنوان یکی از شاخههای حقوق عمومی در مجموعه علم حقوق، دانشی است که در مورد جرم، مجرم و واکنش اجتماعی اعم از کیفر و اقدامات تأمینی یا تعیینشده از سوی شارع در برابر جرم به بحث میپردازد. در نظام حقوقی اسلام نیز بخشی از مباحث فقهی که آن را فقه جزایی مینامیم، قسمتی از مباحث خود را به موضوع ضمانت اجراهای کیفری اختصاص داده است.
در هر نظام حقوقی، کیفرها یکی از شدیدترین ابزارهای مقابله با جرماند که هر یک از کیفرها به تناسب، جان، مال، آبرو و حیثیت مرتکبان جرم را هدف قرار میدهد.