کتاب قیر و آسفالت که در و اقع کتاب دستور العمل آزمایشگاه قیر و آسفالت منطبق بر استانداردهای ASTM است، نوشته ی حسن درگاهی می باشد و توسط انتشارات دانشگاه جامع امامحسین (ع) منتشر شده است.
رعایت کنترل کیفیت مصالح و مواد اولیه سبب بالا بردن کیفیت و دوام تولیدات و به خصوص ساخت ابنیه و ساختمان ها می شود. انجام آزمایشات قیر و آسفالت به عنوان مواد و مصالح روسازی های آسفالتی از مراحل اولیه مطالعه و شناخت مصالح تا تولید انواع آسفالت های گرم، از اهمیت به سزایی برخوردار است. آزمایشات کنترل کیفیت به منظور تطبیق مواد و مصالح با مشخصات فنی اعلام شده در معیارها و اصول استاندارد سبب بالا بردن کیفیت و دوام رویه های آسفالتی خواهد شد.
مولف کتاب قیر و آسفالت امید دارد کارشناسان، تکنسین ها و متخصصان امر در پروژه های عمرانی بتوانند با انجام نظارت مستمر و انجام آزمایشات فنی، در خصوص بالا بردن هر چه بیشتر کیفیت مصالح مصرفی در تولید و اجرا زمینه رعایت اصول فنی را در پروژه های راه سازی بیش از پیش فراهم نمایند.
امروزه با توجه به پیشرفت های قابل توجه بشر در عرصه های دانش و شناخت خصوصیات فیزیکی و رفتاری مواد و مصالح، ضرورت توجه بیشتر به مسائل کنترل کیفیت، به منظور افزایش پایداری و دوام راه ها و ابنیه ... در پروژه های عمرانی آشکارتر شده است. آزمایشات کنترل کیفیت (Q.C) در همه زمینه های ساخت و تولید از نقطه نظر اقتصادی، به عنوان مهندسی ارزش و از ارکان مهم مسائل فنی در پروژه ها قلمداد می گردد.
کتاب قیر و آسفالت در فصل های زیر دستور العمل آزمایشگاه قیر و آسفالت را بیان می کند:
آزمایش های مصالح سنگی، آزمایش های قیر و آزمایش های آسفالت
وزن مخصوص قیر (چگالی قیر) عبارت است از نسبت وزن حجم معینی از قیر به وزن آب هم حجم آن در درجه حرارت مشخص. دانستن وزن مخصوص قیر از دو جهت حائز اهمیت می باشد:
الف- دانستن رابطه بین وزن و حجم ضروری است و چنان که می دانیم در مشخصات، هر جا که صحبت از مقدار قیر در آسفالت به میان آید، آن را به صورت درصد وزنی بیان می کنند، در صورتی که قیر عملاً به صورت حجمی اندازه گیری می شود. از طرفی چون قیر را معمولاً گرم می کنند، لذا دانستن ضریب انبساط حرارتی قیر نیز ضروری است، تا بتوان وزن مخصوص را در هر درجه حرارتی محاسبه نمود. در غیر این صورت وزن مخصوص را باید در درجه حرارت مورد نیاز تعیین و اندازه گیری کرد.
ب- وزن مخصوص قیر، وسیله مناسبی جهت مشخص نمودن منبع قیرها می باشد.
وزن مخصوص قیرهای نفت حدود ۱/۰ و وزن مخصوص قیرهای قطران با توجه به طرز تهیه آن ها ۱/۱ تا ۱/۲۵ متغیر است. از طرف دیگر وزن مخصوص قیر قطران به ویسکوزیته آن بستگی دارد. به عبارت دیگر هر قدر درجه حرارت ویسکوزی قیر قطران یک منبع بالاتر باشد، وزن مخصوص آن نیز بیشتر خواهد بود. در ضمن بایستی متذکر شد که در مورد قیر قطران به فرض این که هم درجه حرارت ویسکوزی آن و هم وزن مخصوص آن معلوم باشد، نمی توان منبع قیر قطران را مشخص نمود. روش های استاندارد اندازه گیری وزن مخصوص قیر در استانداردهای زیر مندرج است.
Standard Methods,(IP.59/57 Method F)
Standard Method, (G.I.P -57, Method A)
ASTM Methods,(D.70 -52)
در کلیه روش های فوق الذکر از پیکنومتر برای سنجش وزن مخصوص استفاده شده است.
نسخه الکترونیک کتاب قیر و آسفالت را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب قیر و آسفالت در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امامحسین (ع) |
نویسنده: | حسن درگاهی |
تعداد صفحه: | 76 |
موضوع: | فنی و مهندسی، آموزشی |
قالب: | الکترونیک |