معرفی کتاب محاصره لنینگراد (جلد اول)
کتاب «محاصره لنینگراد (جلد اول)» نوشته دیوید ام. گلانتز است که با ترجمه طاهره آشتیانی، در انتشارات آرمان رشد منتشر و وارد بازار نشر شده است.
در سال ۱۸۱۲ ناپلئون حمله به روسیه را آغاز کرد، اما با وجود فتح مسکو، مغلوب سرمای طاقتفرسا و کمبود آذوقه شد و مجبور به عقبنشینی شد. ۱۳۰ سال بعد هیتلر دست به همان اقدام زد و درنهایت نیز همانند ناپلئون شکست خورد. یکی از نمادهای مهم مقاومت روسیه دربرابر هیتلر، محاصره 900 روزه شهر لنینگراد (سنپترزبورگ) بود که در برابر حملات ارتش آلمان مقاومت کرد و تسلیم نشد. محاصره 900 روزه لنینگراد، دومین شهر بزرگ و از مراکز مهم صنعتی شوروی، یکی از مهمترین رویدادهای جنگ جهانی دوم بود و تصرفش یکی از اهداف سهگانه عملیات بارباروسا بود که منجر به مرگ بیش از یک و نیم میلیون غیرنظامی از گرسنگی شد، ولی نهایتاً شوروی موفق شد شهر را حفظ کرده و آلمانیها را عقب براند. محاصره این شهر از هشتم سپتامبر 1941 تا بیستوهفتم ژانویه 1944، به وقوع پیوست.
کتاب «محاصره لنینگراد»، در دو جلد به توصیف منطقی و دقیق عملیاتهایی پرداخته که بیشک زمینهساز تمام وقایع و فجایعی است که بر سر مردم لنینگراد رفته است. جلد اول از ژوئن 1941 تا اکتبر 1942 را شامل میشود که برای ورود به این برهه از تاریخ، برخی وقایع دیگر نیز که زمینهساز این جنگ بزرگ بوده، بیان شده است. جلد دوم از اکتبر 1942 تا ژانویه 1944 و حوادث چند ماه پس از آن را در برمیگیرد.
گزیده کتاب محاصره لنینگراد (جلد اول)
شهر لنینگراد، سنپترزبورگ سابق، نقش مهمی در پیروزی انقلاب 1917 بلشویک و پیروزیهای متعاقب کمونیستها در جنگ سرد روسیه داشت. دور از عقل نبود که این شهر مهد بلشویسم در نظر دیکتاتور فاشیسم آلمان، آدولف هیتلر، هدفی مهم برای تجاوز و تسخیر اتحاد شوروی جلوهگر شود. آدولف هیتلر، رهبر آلمان نازی، دلیل خوبی برای برگزیدن لنینگراد بهعنوان هدفی با الویت در عملیات بارباروسا داشت؛ عملیاتی که اسم رمز تجاوز به اتحاد شوروی در ژوئن 1941 بود. تاریخ لنینگراد از زمان تأسیس آن در سال 1703 با عنوان سنپترزبورگ، بیانگر اهمیت راهبردی این دروازه شمال غرب روسیه بود و مرکز مهم سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و همچنین نماد انقلاب به شمار میرفت.