با پذیرش قطعنامۀ ۵۹۸ از سوی ایران و پایان یافتن دومین جنگ طولانی قرن بیستم میلادی، جبهۀ جدیدی، هم در داخل کشور و هم در سطح بین المللی، در راستای تحریف تاریخ حماسۀ دفاع مقدس ملّت ایران، گشوده شد. فاز نخست این تکِ هماهنگ شده، عبارت بود از تأیید ظاهری عملکرد ایرانیان از آغاز تهاجم ارتش بعث تا فتح خرمشهر و زیر سؤال بردن دلایل، اهداف و استراتژی جمهوری اسلامی در مرحلۀ بعدی جنگ، معروف به "تعقیب متجاوز در خاک عراق". شروع این تهاجم توسط نهضت آزادی بود و ادامه و اوج این حرکت به مقطع روی کار آمدن دولتمردان کابینۀ اصلاحات، یعنی سلف صالح نهضت آزادی، در حد فاصل ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ مربوط میشد. فاز بعدی این تکِ هماهنگ شده به میراث تاریخی دفاع مقدس، از همان سالیان پایانی حاکمیت اصلاح طلبان به بعد، عملیاتی شد، که تا امروز نیز ادامه یافته است؛ یعنی متهم کردن نظام جمهوری اسلامی ایران به تحریک عراق برای شروع جنگ با شعار "صدور انقلاب" و امثال و ذلک.
کتاب "اسرار مکتوم" دربرگیرندۀ مجموعه مصاحبههایی دست اول با روایتهایی بکر و بدیع از شاخص ترین چهرههای سیاسی- نظامی کشور، طی جنگ هشت ساله است که به اهتمام "محمدحسن محققی" نوشته شده است.
بی شک وقوع جنگهای مختلف در دنیا، در ادوار مختلف و با انگیزههای گوناگون، نقاط مشترک بسیاری داشته و دارد. از همین روست که بزرگان معتقدند، دانش نظامی مربوط به نسل بشر است و متعلق به یک کشور و یا یک برهه از زمان و یا یک مکتب نیست. بر همین اساس در دانشکدههای نظامی، دستاوردها و تجارب جنگهای مهم دنیا تدریس میشود و عقاید بزرگانِ علم نظامی و فلاسفه، بازکاوی میشود. بررسی عقاید افلاطون، سون تزو، کارل فون کلاوزویتز و اندیش هورزانی که در قرنها پیش زیستهاند و عقایدی را بیان کردهاند، از همین روست.