کتاب غیبت طوسی به قلم مجتبی عزیزی به فارسی ترجمه شده و از سوی انتشارات مسجد مقدس جمکران، چاپ و انتشار یافته است. این کتاب از منابع بااهمیت در زمینه شناخت امام زمان (عج) مسئله غیبت است.
کتاب الغیبه یا غیبت را یکی از بهترین کتابهایی دانستهاند که پیرامون وحود مبارک امام زمان (عج) و دفع و پاسخگویی به شبهات غیبت کبری به نگارش درآمده است. آقابزرگ تهرانی کتاب عیبت را دارای قویترین استدلالهای عقلی و نقلی بر وجود امام زمان و علت غیبت او و علائم ظهور در آخرالزمان معرفی کرده است. این کتاب از ابتدای نگارش تا به امروز، برای استناد در نگارش ها، مورد توجه عالمان شیعه و محققان قرار گرفته است، بدین جهت که کتاب غیبت را می توان از معتبرترین و قدیمیترین آثار شیعه دانست که زمان نگارش آن به عصر غیبت صغری نزدیک بوه و جزء معدود آثار برجای مانده از علمای سلف میباشد.
کتاب غیبت در هشت فصل با توضیحات مختصری که در زیر آورده ایم به بررسی دیدگاههای شیعه درباره حضرت مهدی (عج) پرداخته و به شبهات و اشکالاتی که درباره غیبت آن حضرت مطرح بوده، با ادله قرآنی و روایی و عقلی پاسخ داده است.
فصل اول با عنوان بحث در غیبت امام زمان، سخن از غیبت امام زمان (عج) را پیش می کشد. شیخ طوسی در این فصل به اثبات دو ادعای ضرورت وجود امام معصوم در هر عصری برای هدایت مردم و امام عصر بودنِ امام دوزادهم پرداخته است و دیدگاه دیگر فرقههای شیعه مانند کیسانیه، ناووسیه، واقفیه، فطحیه را رد کرده، دیدگاهی که امامت و عصمت را در غیر امام دوازدهم پذیرفتهاند.
فصل دوم: اثبات ولادت حضرت صاحبالزمان؛ به اثبات ولادت امام دوازدهم از طریق براهین عقلی و روایتهای تاریخی پرداخته است.
در فصل سوم با عنوان اخبار کسانی که صاحبالزمان (عج) را زیارت کردهاند، دربردارنده اخبار و روایت ها و نقل قول هایی از کسانی است که امام دوازدهم را دیدهاند؛ ولی او را نشناختهاند و بعداً متوجه وی شدهاند.
فصل چهارم: در معجزات صاحبالزمان (عج) در زمان غیبت؛ این فصل به بیان معجزاتی از امام زمان (عج) پرداخته است که بر صحت امامت ایشان در عصر غیبت دلالت و تایید می کند.
در فصل پنجم با عنوان عواملی که مانع از ظهور صاحبالامر (عج) شده است، سعی کرده است عواملی که مانع ظهور حضرت مهدی(ع) هستند را ذکر کند و در این خصوص بیست روایت نیز آورده است.
فصل ششم: اخبار سفیران امام (ع) در زمان غیبت؛ مولف در این فصل اخبار مربوط به سفیران امام مهدی (عج) را در عصر غیبت ذکر کرده و از آن جمله به معرفی نواب خاص امام زمان، منصوبانِ نواب اربعه و برخی سفیران را که مورد سرزنش حضرت بودهاند، را نیز بیان کرده است.
در فصل هفتم نیز با عنوان در بیان عمر شریف حضرت، به جزئیات عمر امام مهدی(ع) پرداخته است و با ذکر هفت روایت، اعتقاد شیخ طوسی، مبنی بر این که حضرت در هنگام ظهور، در سیمای مرد جوانی ظاهر میشود را عنوان کرده است. نویسنده همچنین به بیان برخی از نشانههای پیش از ظهور و قیام حضرت نیز پرداخته و در این خصوص ۵۹ روایت نقل کرده است.
و در نهایت در فصل هشتم با عنوان در بیان پارهای از صفات، سیره و اخلاق حضرت صاحبالزمان (عج)، به برخی از اوصاف و مقامات حضرت مهدی(ع) و سیره وی، توجه شده که در این بین ۲۳ روایت نیز آمده است.
فداک یا سیدی الخلف ممن هو ؟ قال: من سوسن فأدرت طرفی فیهن فلم أر جاریة علیها أثر غیر سوسن.
قالت حکیمة : فلما أن صلیت المغرب والعشاء الآخرة أتیت بالمائدة، فأفطرت أنا وسوسن وبایتها فی بیت واحد فغفوت غفوة، ثمّ استیقظت فلم أزل مفکرة فیما وعدنی أبو محمد من أمر ولی الله فقمت قبل الوقت الذی کنت أقوم فی کل لیلة للصلاة. فصلیت صلاة اللیل حتی بلغت إلی الوتر، فوثبت سوسن فزعة وخرجت (فزعة) وخرجت وأسبغت الوضوء ثُمّ عادت فصلت صلاة اللیل وبلغت إلی الوتر، فوقع فی قلبی أنّ الفجر (قد) قرب، فقمت لأنظر فإذا بالفجر الأوّل قد طلع، فتداخل قلبی الشک من وعد أبی محمد ا ، فنادانی من حجرته:
لا تُشَکِی وَکَأَنَّکَ بِالأمْرِ السَّاعَةَ قَدْ رَأَیْتِهِ إِنْ شَاءَ الله تعالی.
کدام زن متولد می شود؟ فرمودند: از سوسن.
با دقت به کنیزان نگاه کردم، در هیچ کدام اثر حمل را ندیدم به جز سوسن.
وقتی که نماز مغرب و عشاء را ادا کردم، غذا آورده من و سوسن افطار کردیم و شب هم در یک اتاق بودیم، مقدار کمی خوابیدم، اما بعد بیدار شدم و در مورد مسأله ولی خدا و و عده ای که امام به من داده فکر می کردم. بنابراین زودتر از سایر شب ها برخاسته و شروع به نماز شب کردم، به نماز وتر رسیدم، ناگهان سوسن با اضطراب و نگرانی بیدار شد، وضو گرفته و مشغول به اقامه نماز شب شد. او هم به نماز وتر رسید، در قلبم این گذشت که وقت فجر شده است. بلند شدم و دیدم فجر اوّل طلوع کرده، یک لحظه در دلم در مورد و عده ای که امام حسن عسکری داده بودند، شک کردم. حضرت در حجره خودشان مرا صدا زدند و فرمودند: شک نکن گویا امر [تولد] نزدیک است و اگر خدا بخواهد او را می بینی....
شیخ الطایفه محمّدبنحسن طوسی (۳۸۵ق-۴۶۰ق)، مشهور به شیخ الطائفه (به معنای بزرگ قوم/بزرگ شیعیان) و شیخ طوسی (رحمه الله) از فقهای نامدار تشیع و از تأثیرگذارترین علمای اسلام در طول تاریخ است. زندگی خاص و شرایط بسیار حساس عصر شیخ و حوادث سنگینی که در نوع خود کمنظیر، بلکه بینظیر بودند، از او فرزانهای بزرگ ساخت که مکتب پربارش پس از قرنها هنوز شهد شیرین تشنگان حیات علمی و معنوی است. علامه حلی در مورد ایشان میفرماید: «شیخ طوسی سرآمد دانشمندان شیعه و پیشوای آنهاست، جایگاهی بزرگ و مقامی با عظمت دارد. شیخ عالمی موثق و مورد استناد بوده و عالم به علومی؛ همچون اخبار، رجال، فقه، اصول، کلام و ادب بوده و تمامی فضایل را دارا بود، وی در تمامی فنون و علوم اسلامی کتاب نوشته است، او عقاید شیعه را در اصول و فروع تهذیب و تنظیم کرده و نیز کمالات نفسانی را در علم و عمل با هم جمع کرد».
نسخه چاپی کتاب متن و ترجمه کتاب غیبت را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و از خواندن آن بهره مند گردید.
دانلود کتاب غیبت از طریق نرم افزار فراکتاب برای علاقه مندان فراهم است. پس از دانلود، می توانید آن را در کتاب خوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب غیبت در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | جمکران |
نویسنده: | محمدبنحسن طوسی |
مترجم: | مجتبی عزیزی |
تعداد صفحه: | 819 |
موضوع: | امام شناسی، مهدویت |
قالب: | چاپی و الکترونیک |