کتاب فقه و نهج البلاغه نوشته محمدحسن قاسمی توسط انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است. سید رضی(ره) در نیمۀ دوم قرن چهارم کتاب نهج البلاغه را که دربردارندۀ سخنان حکیمانۀ علی(ع) است به رشتۀ تحریر درآورد. سید رضی(ره) خود شاعری کم نظیر و نویسنده ای توانمند بود که در آسمان ادب عربی چون ستاره ای نورانی می درخشید.
فصاحت و بلاغت کلام امیرالمؤمنین(ع) سید رضی(ره) را مسحور خود ساخت و چون «قدر زر زرگر شناسد» به جمع آوری کلمات آن امام همام همت گمارد؛ گرچه وی در نگارش این کتاب، بیشتر فصاحت و بلاغت کلام امام(ع) را مد نظر داشت.
کتاب فقه و نهج البلاغه شریف از همان ابتدای نگارش از جهات مختلف توجه بسیاری از عالمان و دانشمندان شیعه و سنی را به خود جلب کرد و شرح ها و ترجمه های بی شماری بر آن نگاشته شد. نکته های صرفی، نحوی، بلاغی، کلامی و مسائل علمی دیگرِ مطرح شده در آن، بحث و کنکاش شد و هر کس به اندازۀ گنجایش و فهم خود از این دریای معارف بهره برد و باغ علوم خود را به گل های معطر آن گلزار بی پایانِ حکمت و دانش زینت داد.
اما با کمال تأسف، پرداختن به مسائل فقهیِ این کتاب گران سنگ ورای پردۀ غفلت ماند و کمتر بدان توجه شد و نه تنها کتابی مستقل دراین باره سامان نیافت بلکه فقهای پیشین نیز در استنادات فقهی، کمتر به این منبع مهم رجوع کردند.