امتیاز
5 / 0.0
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
100,000
نظر شما چیست؟

معرفی کتاب فقه استدلالی قصاص جلد اول

یک سال پس از چاپ نخستین مبحث فقهی از مجموعه «مبانی فقه جزایی» با عنوان «فقه استدلالی دیات»، دومین مبحث با نام «فقه استدلالی قصاص» بر مبنای کتاب تحریرالوسیله امام خمینی (ره) اثر استاد سیدعبدالهادی مرتضوی در دو جلد چاپ و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

کتاب فقه استدلالی قصاص با توجه به نیازهای موجود اندیشه‌ای و رسالت پاسخگویی حوزه و اینکه یکی از مسئولیت‌های مهم مراکز حوزوی در کنار تعلیم و تربیت طلاب علوم دینی، نشر آثار فاخر علمی می‌باشد و همچنین در راستای تحقق منو‌ّیات مقام معظم رهبری در خصوص توجه ویژه به «علم و پژوهش» در بیانیه گام دوم، تدوین شده است. انتشارات حوزه علمیه خراسان نیز تاکید بسزایی به این امر در خصوص پیشبرد مأموریت اصلی خود که ارتقاء کیفی و کمی پژوهش‌های دینی در حوزه است، داشته و از سوی دیگر، به منظور پاسخگویی به نیازهای جامعه و نظام اسلامی، در تلاش است با تولید، چاپ و انتشار آثار مهم فرهیختگان حوزوی، بتواند گام بزرگی را در این راستا بردارد. از همین رو با توجه به اهمیت جایگاه مباحث حقوقی و قضائی، کتاب «فقه استدلالی قصاص» نوشته حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالهادی مرتضوی در راستای تبیین دیدگاه فقهی و استدلالی شیعه در زمینه مسائل مربوط به (قصاص) منتشر شده است.
همچنین یکی از ابوابی که بی‌تردید با نیازهای اجتماعی و به‌خصوص نظامات حکومتی گره خورده و ورود فقیهانه بدان ضروری است، مباحث مربوط به «قضاوت» می‌باشد که در حوزه فقه شیعی با توجه به مهیا نبودن شرایط قضاوت برای فقیهان شیعی در دوران گذشته، کمتر بدان توجه شده و آثار نادری از آن باقی مانده است؛ البته باید مسرور بود که عنایت فقیهان معاصر به مقتضیات زمان و مکان موجب شده است که در چند دهه اخیر کرسی‌های درس پرشوری برپا شده و در نتیجه، آثار فقهی ارزشمندی در این باب به نگارش در آید و هر یک، بخشی از این خلأ فقهی را پر کند.
یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تدریس این مقوله، بحث‌های فقهی آیت‌الله سید حسن مرتضوی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان و استاد برجسته این حوزه در مشهد مقدس است که از حدود چهل سال پیش، بحث خارج فقه «کتاب القضاء» شروع شد و سرآغازی نمایان در دروس خارج فقه و پیوند آن با مسائل مبتلابهِ جامعه گردید و مورد استقبال شورانگیز فرهیختگان و فضلای حوزه علمیه آن روز قرار گرفت.
مولف این کتاب با پرداختن تفصیلی به «مبانی فقه جزایی» و پیروی از روش والد خود، آیت الله سیدحسن مرتضوی در مبنا قرار دادن کتاب «تحریر الوسیله»، طی حدود 295 جلسه درس، «فقه استدلالی قصاص» را به بوته نقد و بررسی گذاشته و این کتاب که در که در دو بخش اصلی «قصاص نفس» و «قصاص اعضاء»، 8 فصل و 62 مبحث فراهم آمده، حاصل تقریر همین درس‌هایی است که حدود سه سال در حوزه علمیه خراسان به درازا کشیده و به همت حجج اسلام احمد قاسمی و قدرت‌الله رمضانی تهیه و تنظیم شده و توسط دکتر محمدعلی قاسمی، بازنویسی و ویرایش شده است.

گزیده کتاب فقه استدلالی قصاص جلد اول

زید حشام از امام صادق (ع) نقل می‌کند که رسول خدا (ص) در منی ایستاده- در زمانی که اعمال حج را در حجه‌الوداع به اتمام رسانده بودند- و فرمود: حرمت کدامین روز بزرگتر است؟ گفتند: این روز. آن‌گاه فرمود: حرمت کدامین ماه بزرگتر است؟ گفتند: این ماه. بعد حضرت فرمود: حرمت کدامین شهر بزرگتر است؟ گفتند: همین شهر مکه. آن‌گاه حضرت فرمود: ریختن خون‌های شما و تصرف در اموالتان حرمت دارد، همچنین حرمت این روز در این ماه و در این شهرتان تا روزی که خدا را ملاقات کنید، پس از کارهای شما سؤال می‌کند. خداوندا تو شاهد باش که من- آنچه در باب حرمت خون‌ها و اموال- لازم بود، رساندم. جمعیت گفتند: بلی یا رسوال‌الله. بعد حضرت فرمود: خداوندا گواه باش هر که پیش او امانتی است، باید به دست صاحبش، آن‌که او را امین دانسته برساند. به‌درستی ریختن خون مسلمان جایز نیست، تصرف در مال مسلمان جایز نیست مگر به رضایت او و به خود ظلم نکنید و بعد از من کافر نشوید.

دیویی :
‏‫‬‮‭۲۹۷/۳۷۵
کتابشناسی ملی :
7610791
شابک :
9786226626620
سال نشر :
1400
صفحات کتاب :
366
کنگره :
‏‫‬‮‭BP۱۹۵/۷

کتاب های مشابه فقه استدلالی قصاص جلد اول (دوره 2 جلدی)