کمیتههای انقلاب اسلامی یکی از مهمترین ارکان پیروزی انقلاب و حتی یکی از مهمترین نهادهایی بود که بعد از انقلاب اسلامی به رتق و فتق امور پرداختند. در کتاب کمیته های انقلاب اسلامی سعی شده است تا به اولین نقاط شکلگیری نهاد کمیتههای انقلاب اسلامی، مجموعه فعالیتها، مجموعه ادوار مدیریتی و اهم کارهای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و دفاعی که این کمیتهها انجام دادهاند، پرداخته شود.
کتاب کمیته های انقلاب اسلامی سعی دارد مجموعه فعالیتهای کمیتههای انقلاب اسلامی را در سالهای قبل و بعد از انقلاب برای خوانندههای این اثر مطرح سازد تا با مطالعه آن، در بسیاری از نقاط ناخوانده نهاد انقلابی کمیته انقلاب اسلامی برای مردم روشن شود و به خدمات بیدریغ و بدون چشمداشت کمیتهها پی ببرند.
سابقه تاسیسی کمیتههای انقلابی در سایر کشورها
از آنجا که با بروز انقلاب، ساختارهای امنیتی و انتظامی رژیم سابق فرو میریزد، لذا برای حفظ امنیت عمومی و رفع نیازهای مردم و برطرف ساختن مشکلات ناشی از عوارض انقلاب اسلامی و احیانا دفاع از انقلاب در برابر تهدیدها، نیاز به ایجاد نهادهای خودجوش و شبه نظامی از درون مردم احساس میشود؛ نهادهایی که از متن مردم تشکیل یافته و وظیفه مراقبت و پاسداری از انقلاب را در شرایط بحرانی کشور عهدهدار هستند.
این تجربه در انقلابهای مختلف دنیا از جمله انقلاب فرانسه، کوبا و چین نیز مصداق دارد. در کوبا پس از مبارزات گسترده مردم انقلابی علیه استثمارگری آمریکاییها، فیدل کاسترو و نیروی چریکی کوچکی در مکزیک تشکیل داد که اعضای آن 82نفر بودند و در اواخر سال 1956 وارد کوبا شدند، اما در همان ابتدای کار توسط نیروی هوایی باتیستا، شناسایی شده و مورد حمله ارتش قرار گرفتند.