کتاب شاه دزد با مضمون تاریخی نوشته ی حجت الله نوری ساری، مروری بر زوایای کمتر گفتهشده زندگی و دیکتاتوری رضاخان دارد که توسط انتشارت دانشگاه امام حسین (ع) منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
کتاب شاه دزد مروری بر زوایای کمتر گفته شده زندگی و دیکتاتوری رضا خان می باشد و روایتی است بر طبق اسناد و گزارش های مستند منتشره از زندگی، شخصیت و روش حکومت رضاخان که در منتها به تبدیل وی به بزرگ ترین زمین خوار و سارق اموال عمومی شد.
همیشه دشمنان ایران با هدف تخریب و ازبین بردن نظام جمهوری اسلامی دست به تحریف تاریخ می زدنند، مثلا بعضی از رسانه های معاند تصویر زیبایی از پهلوی ترسیم می کنند، به خصوص از رضا خان و سعی دارند آن را چهره ای دلسوز فداکار جلوه دهند اما در واقعیت ماجرا این گونه نیست.
نویسنده سعی کرده است با استفاده از آنچه در تاریخ موجود است، چهره واقعی رضا خان را آشکار سازد و از نظر او رضا خان، شاه دزد است و با بیانی ساده، عامه پسند و جذاب تر، مبتنی بر اسناد و گزاره های مستند تاریخی به ابعاد کمتر شنیده شده زندگی و حکومت دیکتاتوری رضاخان بپردازد. در این نوشتار یک صد گزاره تاریخی کمتر بیان شده از دوران زندگی و حکومت رضاخان ذکر شده که نشان می دهد که پهلوی اول با آنچه در رسانه های سلطنت طلب درباره وی مطرح می شود، بسیار فاصله داشته است.
گروه های سلطنت طلب، رضا خان بعد از کودتا را به عنوان منجی ایران تا سال ۱۳۲۰ معرفی کرده اند و هم اکنون نیز تلاش می کنند دوران حکومتش را دوران شکوه و پر افتخار جلوه دهند و با قید این که رضا خان سرباز دلاور و وطن پرست با جان فشانی هایش، عشایر و ایلات یاغی و سرکش را سرکوب کرد، ارتش ملی متحدی را شکل داد که مانع تجزیه ایران شود؛ زنان و دختران ایرانی را با کشف حجاب از قید و بندها رها کرد، کارخانه ها، جاده ها و راه آهن سراسری ساخت؛ دانشگاه تهران را بنا کرد؛ او که به ایران و ایرانی عشق می ورزید، پدر ایران نوین بود.
بر همین اساس، طی چند دهه ی گذشته کتب تاریخی متعدد و فراوانی از سوی گروه های مختلف، در مورد رژیم پهلوی به رشته تحریر درآمده است؛ برخی با هدف حمایت و توجیه سیاست ها و اقدامات سران رژیم ستمشاهی و دسته دیگر به منظور نقد و افشای ماهیت پشت پرده آن رژیم. در بین مکتوبات منتشر شده از سوی مخالفین رژیم ستمشاهی، موضوع محوری برخی، دوران حکومت رضاخان و تعداد دیگری سلطنت محمدرضا پهلوی بوده است؛ مراکز سندپژوهی، موسسات مطالعات تاریخی و گروه های انقلابی دانشگاهی برای ارائه تصویری دقیق تر و واقعی از ماهیت رژیم پهلوی و علل وقوع انقلاب اسلامی محتواهای متعددی را به افکار عمومی عرضه کرده اند. بخش قابل توجهی از منشورات این مراکز مطالعاتی، با تمرکز بیشتر بر دوران زندگی و حکومت دیکتاتوری رضاخان، علاوه بر ترجمه آثار لاتین و انتشار اسناد تاریخی، در قالب کتب و مجالت قطور و پرحجم بوده است.
کتاب شاه دزد در هفت فصل تنظیم شده است؛ در فصل اول با ارائه شواهد تاریخی، چگونگی تحول مالی رضاخان از فقر مطلق به اَبَرزمین خوار ایران ترسیم می شود و حتی نشان داده می شود که چطور اقدامات به ظاهر عام المنفعه او بر ثروت شخصی اش افزود.
در فصل دوم گزاره هایی ذکر شده اند که وضعیت فلاکت بار معیشتی مردم ایران را به تصویر می کشد؛ توضیح می دهد که چگونه مدیریت و طرح های رضاخانی بجای کاهش مشکلات اقتصادی، موجب توسعه و افزایش فقر در ایران شد.
در فصل سوم با عنوان "فرزند نامشروع استعمار"، علاوه بر بیان ادله تاریخی دست نشان دهنده بودن رضاخان، خدمات وی به انگلیسی ها و سایر دولت های خارجی آمده است.
فصل چهارم به سیاست سرکوب و توحش رضاخان اختصاص دارد که جنایات او در کشتار کودکان عشایر، زنده به گور کردن مردم، قتل مخالفین و حتی حذف حامیانش بیان می کند.
فصل پنجم با عنوان "سلب حقوق زنان"، رفتارها و سیاست های خشونت آمیز رضاخانی را در قبال زنان ایرانی ذکر می نماید.
در فصل ششم، اصل و نسب غیرایرانی رضاخان و ملکه مادر (مادر محمدرضا پهلوی)، پیوندهای خانوادگی و تلاش های رضاشاه برای ساخت نسب خیالی آورده شده است.
در فصل هفتم به عنوان فصل آخر، ابتدا شواهد تاریخی از دخالت آشکار رضاخان در انتخابات های مجلس برای گزینش نمایندگان و برگزاری انتخابات فرمایشی بیان شده و سپس به سیاست سانسور در حوزه مطبوعات و منع شاهنامه خوانی اشاره شده است.
منطق حاکم بر این فصل بندی آن است که رضاخان به عنوان شاه دزد، با حذف سایر راهزنان و با سرقت اموال عمومی و شخصی مردم ایران، چگونگی ثروت افسانه ایش را جمع کرد اما در کنار وی مردم هر روز فقیر و فقیرتر شدند. همچنین بیان شود که چگونه به عنوان مهره استعمار، علاوه بر ارائه خدمات اقتصادی به انگلیسی ها، با هدف مهندسی هویت جامعه ایران مخالفین را با سیاست مشت آهنین حذف کرد و کشف حجاب اجباری را به زنان عفیف ایرانی تحمیل کرد. ضمنا به این مهم توجه شود که رضاخان که نه خودش، نه مادر ولیعهدش و نه حتی عروسش ایرانی الاصل نبودند، چگونه با ظاهرسازی ادعای باستان گرایی و اصالت می نمود. دست آخر نیز بیان شود، ارمغان رضاخان برای مردم ایران نه تنها توسعه فلاکت و سرکوب هر نوع آزادی اجتماعی بود، بلکه وی با انسداد هر مجرایی برای اعتراض (انتخابات مجلس و فعالیت مطبوعات) عملاً سیاست های قرون وسطایی را بر ایران اعمال می نمود.
در ماه اوت 1930 (مرداد/شهریور 1309) کنسول آمریکا هنری اس. ویلارد به تبریز رفت تا کنسولگری آمریکا در این شهر را تعطیل کند...ویلارد می نویسد که رضاشاه با روش ددمنشانه خود مردم را سرکوب کرده، کینه توزی و یأس را نصیب آن ها کرده بود:
«احتراما به عرض می رساند که در سفر اخیرم به تبریز برای بستن کنسولگری آمریکا در این شهر، فرصت یافتم تا اجمالاً اوضاع سیاسی و اقتصادی استان آذربایجان را نیز که ممکن است برای آن وزارتخانه جالب توجه باشد بررسی کنم. نتیجه مشاهداتم به طور خلاصه مؤید آن است که مردم این استان اگر واقعا در شرف نباشد، حداقل آشکارا از دست دولت ناراضی اند...
فعلاً دلیل اصلی نارضایتی ها، جدای از رکود تجارت که تأثیر بدی بر کل کشور گذاشته است، ظاهراً همان چیزی است که آدم های عادی مالیات کمرشکن می خوانند. صحبت از مالیات های سنگین نقل همه مجالس است...»
امکان دانلود نسخه الکترونیکی کتاب شاه دزد در نرم افزار فراکتاب فراهم شده است و علاقه مندان می توانند با خرید نسخه الکترونیکی، از مطالعه آن در کتابخوان فراکتاب لذت ببرند.
مشخصات کتاب شاه دزد در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امام حسین (ع) |
نویسنده: | حجت الله نوری ساری |
تعداد صفحه: | 140 |
موضوع: | تاریخ معاصر |
قالب: | الکترونیک |