کتاب چربی زبان نگیرید! اثر سیدحسین هاشمیان؛ تلاش دارد ضمن واژهشناسی تملق، عوامل، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی و راهکارهای پیشگیری و درمان تملق را نیز بررسی نماید.
این کتاب در چهار فصل به نگارش درآمده است که در فصل اول تملق، مفهومشناسی شده و انواع تملق و تملق کننده و تملق شونده بیان شده است. در فصل دوم عوامل و انگیزههای تملق بررسی و در فصل سوم پیامدهای فردی و اجتماعی تملق بیان شده است. و در نهایت در فصل چهارم راهکارهای پیشگیری و درمان تملق را مورد بررسی قرار داده است.
از مهمترین امور در زندگی اجتماعی انسان این است که انسان بداند از دیدگاه شریعت مقدس حد و مرز روابط اجتماعی خود را چگونه باید تنظیم کند و از آنجا که مردم در زندگی اجتماعی به صورت گسترده با یکدیگر سروکار دارند و غفلت از دستورهای شریعت در مورد آن میتواند خسارتهای جبران ناپذیر در پی داشته باشد.
بررسی این امر دارای اهمیت فراوانی میباشد. از اموری که لازم است مورد بررسی قرار گیرد، رابطه تملقآمیز بین افراد جامعه است و روشن است که هنجار یا ناهنجار بودن آن در دیدگاه افراد جامعه میتواند اثر بسزایی در پاکی یا ناپاکی جامعه و افراد آن داشته باشد.
باز تعریف تملق
شخص متملق باید یک بار دیگر تملق را مورد بررسی قرار دهد و آن را بازتعریف و بازشناسی نماید و اگر در مسیر تعریف تملق و آثار و پیامدهای آن دچار اشتباه و انحرافی شده است تجدید نظر نماید. بسیاری از انحرافهایی که در جامعه میگیرد یا در آحاد جامعه نفوذ پیدا میکند بدین علت است که شناخت درستی از تعریف آنچه گرفتار آن شدهاند ندارند و در مسیر شناخت آن انحراف دچار خطا شدهاند و اگر در مسیر تعریف صحیح آن درست گام بردارند در حد زیادی مشکل حل میشود.
در بحث تملق نیز مسئله همین گونه است، کسی که از تملق و ماهیت و علل و آثار و پیامدهای آن شناخت صحیحی پیدا کند با کسی که شناخت صحیحی از این امور ندارد در مقام مقابله با تملق و دوری از آن بسیار فرق میکند و لذا بازتعریف تملق بسیار مهم و ضروری به نظر میرسد.
بر همین اساس بسیاری در مقابل افراد صاحب مال و مقام از کلماتی همچون: چاکر شما، نوکر شما، دربست در خدمتیم، مخلص شماییم و غیره، استفاده میکنند که در مواردی تملق محسوب میشود و حال این اینکه خودشان گمان میکنند ادب در گفتار است.. .