کتاب سر و صدای سفید، اثر دان دلیلو سرشار از حسّی خانه براندازانه است که گاه ساعت ها آدمی را به خود مشغول می کند. این کتاب حول گفتگو و اتفاقاتی جالب پیرامون زن و شوهری می گردد که اتفاقا هر دو استاد دانشگاه اند.
اغتشاش، چه در خانواده و چه در جامعه، جنگ، تلاش برای احیاء جنبش های کمونیستی، درگیر شدن با حوادث دست و پا گیر عصر مدرن و پسامدرن، آلودگی ها و... در لایه لایه های رمان پنهان اند. کتاب سر و صدای سفید، رمانی سیاسی، جنگی و البته ضدّ سیاست و ضدّ جنگ است. رمان دارای بار هستی شناسانه مرگ و زندگی است، مرگ از نوع معاصرش.
دنیای معاصر دنیای پیچیده ای است. از یک سو جهان پیشرفت های بی بدیل انسانی، با کشف عالمانه بی نظیر جهان، و از دیگر سو، جهان حضیض ها و پستی ها، جهان درگیری ها و نزاع بشری، جنگ، ترور، کشت و کشتار، نابودی انسان توسط همان کشفیّات بی بدیل عالمانه است. انسان آفریده شد تا به دست خود به قتل خود برخیزد، و هر روز که می گذرد بیشتر به رذالت نزدیک می شود.
دان دلیلو (Don DeLillo) در یک خانواده کاتولیک ایتالیایی طبقه کارگر به دنیا آمد. در نوجوانی علاقه چندانی به نوشتن نداشت. او تابستان ها به عنوان پارکبان، ساعت ها وقت خود را صرف راهنمایی و پارک ماشین ها می کرد. پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه «فوردهام» در «برونکس» با مدرک لیسانس در رشته هنرهای ارتباطی در سال 1958 به حرفه آگهی نویسی روی آورد. وی بارها شغل خود را رها کرد و سرانجام به همان حرفه نویسندگی روی آورد.
دان دلیلو درباره خودش می گوید: «من دیگه نمی خواستم کار کنم. ای کاش زودتر شروع می کردم، ولی آماده نبودم. من رمان هایی در سرم داشتم ولی روی کاغذ کم می آوردم. آنها هیچ هدف مشخصی نداشتند و به هیچ خواسته ای تن در نمی دادند. در سال 1960 شروع کردم روی اولین رمان ام کار کردن. پیش از این چند داستان کوتاه نوشته بودم.»
نخستین مجموعه داستان کوتاه اش با نام «The River Jordan» در سال 1960 منتشر شد و از آن پس تاکنون وی تقریباً بیست مجموعه داستان کوتاه و شانزده رمان منتشر کرده است. دلیلو یکی از چهار نویسنده بزرگ زمان اش شناخته می شود که توانسته بالغ بر بیست و پنج جایزه معتبر جهانی را از آن خود کند، همچنین او نخستین جایزه را در سال 1979 و آخرین جایزه را در سال 2010 دریافت کرده است. خودش می گوید بسیار متأثر از جیمز جویس، ویلیام فاکنر و ارنست همینگوی است.
دلیلو رمان نویسی پُست مدرن است که تحت تأثیر جاز، فیلم های خارجی و اکسپرسیونیسم ذهنی است. «سر و صدای سفید» هشتمین رمان دلیلوست که در سال 1985 منتشر شد و در همان سال جایزه «کتاب ملی» و «حلقه منتقدان کتاب ملی» را از آن خود کرد.
ویژگی های اصلی آثار دلیلو درباره موضوع جنگ اتمی، عصر دیجیتالی، جنگ سرد، تروریسم بین المللی، هنر و پیچیدگی های زبانی است. عدم قطعیت از برجسته ترین حوزه پست مدرنیستی «سر و صدای سفید» است. چند شقگی راوی اصلی رمان با به هم ریختگی خانوادگی، درگیر شدن با مسئله بزرگ جهانی، اضطراب و نگرانی موجود در عصر حاضر و از همه مهم تر مسئله «ترس از مرگ» و ترس از دست دادن وابستگی ها و دلبستگی های انسانی، همه و همه رمان حاضر را به یکی از رمان های برجسته آمریکایی بدل کرده است. دلیلو هم اینک در حومه شهر «برونکس ویل» در نیویورک زندگی می کند.
در بخشی از رمان سر و صدای سفید می خوانیم:
او صندل اش را درآورد، خودش را در یک موقعیت سفارش شده برخود پیچاند، به خوبی سر چرخاند، دستانش را پشت زانویش گذاشت. به طور خودکار و با مهارت کامل مانوری اجرا کرد و مثل بچه ای با یک نمایش خنده داری خودش را پرت روی آن، جالبه. دارو نه تنها باعث می شود استفاده کننده، کلمات را با چیزهایی که به آن اشاره دارند، گیج و سردرگم شود، باعث می شود او به شیوه شناخته شده ای عمل کند. من نگاهش می کردم که خودش را با لرزش به آنجا انداخت این نقشه بود. تمام سوراخ - سمبه های اتاق ها را نگاه کنم. بی خبر بروم تو، جلوی لرزیدن اش را بگیرم، سه بار دل و روده اش را بریزم بیرون، کنار جاده رودخانه پیاده بشوم، در گاراژ را ببندم.
من قدم دیگری به سمت وسط اتاق برداشتم. تصویر تلویزیون که می پرید و می جنبید و به خرخر می افتاد. مینک پیدایش شد و شفاف ترش کرد. ماهیت دقیق حوادث. اشیایی با حالت واقعی شان. سرانجام او خودش بیرون از آغل مشغول به کار شد، به زیبایی بر می خاست، به سرعت در برابر هوای شلوغ برنامه ریزی می کرد، سر و صدای سفید همه جا بود.
«درگیر شدن با آهن، اسید نیاسین و ریبوفلاوین. من انگلیسی ام را توی هواپیماها یاد گرفتم. زبان بین المللی هواپیمایی بود. تو چرا اینجایی، مرد سفیدپوست؟»
«برای خرید.»
«تو خیلی سفیدی، اینو می دونی؟» «چون که دارم می میرم. مرگ دارد گیج ات می کند.» «من هنوز می خواهم بمیرم.»
«ولی مهم نیست، که منجر به همان چیز می شود. بعضی از این دولفین های بازیگوش از طریق فرستنده های رادیویی آموزش داده می شدند. سرگردانی های دور و دیر این چیزها را به ما می گویند.»
شابک :
978-964-374-477-9
کنگره :
PS3559 /ل9ن9 1392