کتاب فلوروسکوپی و حفاظت در برابر اشعه نوشته جناب آقای دکتر عباس معلمی منتشر شده در نشر متخصصان می باشد.فلوروسکوپ یکی از تجهیزات پزشکی پیشرفتهای است که بطور روزافزون توسط متخصصین رشتههای مختلف پزشکی و از جمله جراحان اعصاب، ارتوپدی، گوارش، قلب، رادیولوژی و فلوشیپهای درد و... برای ایجاد تصویر و انجام اقدامات پزشکی ظریف مورد استفاده قرار میگیرد. در فلوروسکوپی از اشعه X برای تصویرسازی استفاده میشود و از آنجا که این اشعه از انواع اشعههای یونیزان محسوب میشود در بدن انسان میتواند آثار زیانبار و غیرقابل جبران شامل آنمی آپلاستیک و انواع کانسرها را به همراه داشته باشد. آشنایی با فیزیک اشعه X و تغییرات بیولوژیک ناشی از آن میتواند به متخصصین مربوطه کمک کند تا میزان اشعه دریافتی توسط بیمار، پرسنل و خودشان را کاهش داده و از عوارض احتمالی پیشگیری کنند.
خطرات بالقوه اینگونه پرتوها به فوریت و پس ازشناخت مواد پرتوزا در بیش از یکصد سال پیش کشف گردیده است و بمرور دستورالعملهای حفاظتی برای کار با آن از سوی مجامع بینالمللی طراحی شده است. در تهیه این مجموعه سعی شده است تا حد امکان از ورود به مباحث تئوریک اجتناب شده و یک کتاب کاملا کاربردی برای آشنایی پزشکان و کارکنان دست اندرکار با فلوروسکوپ را در جهت کاهش مخاطرات و عوارض کار با آن را ارائه دهیم. امید است همکاران با بکاربستن این توصیهها سالم و شاداب در ارائه خدمت به مردم عزیز کشورمان کوشا باشند.
پس از کشف اشعه X در سال 1895 ، به سرعت اثرات بیولوژیک این پرتوهای یونیزان ظاهر شد. اشعه ایکس دو ماه پس از کشف در درمان سرطان پستان به کار گرفته شد. در شش ماه نخست استفاده از این اشعه چندین مورد سرخی و التهاب پوست و ریزش مو بین کاربران این پرتو و بیماران مشاهده شد. اولین سرطان پوست منتسب به اشعه ایکس در سال 1902 گزارش گردید. مطالعه تأثیر اشعه های یونیزان بر بافت های سالم و بیمار منجر به پیدایش علم رادیوبیولوژی گردید. یک قرن پژوهش در این زمینه سبب شد اثرات آن ها بر بافت های زنده بیش از هر عامل فیزیکی و شیمیایی شناسایی شود.
در رادیوبیولوژی، بیولوژی سلولی را مطالعه می کنیم؛ زیرا بسیاری از آثار اشعه در سطح سلول روی می دهد. آب به عنوان یکی از ترکیبات غیرآلی اصلی در سلول 80 - 70 درصد وزن سلول را برحسب نوع سلول تشکیل می دهد.
در سلول بیش از هر ماده دیگری آب وجود دارد. آب به عنوان یک عامل انتقال مواد نیز عمل می کند که به وسیله سلول مصرف یا دفع می شود. بدون آب تغییراتی در دمای سلول رخ می دهد. آب هم جاذب و هم هادی حرارت است. فعالیت های فیزیولوژیکی در ابتدا در آب روی می دهد. برای بقای سلول وجود آب به تنهایی کافی نیست و نمک های معدنی و ترکیبات آلی دیگر باید در سلول وجود داشته باشند. اگر سدیم در خارج سلول و پتاسیم داخل سلول نباشد، سلول آنقدر متورم می شود تا بترکد. وجود این ترکیبات باعث تثبیت فشار اسمزی سلول است.