کتاب آموزش سواد مالی به کودکان و نوجوانان (دامنه سنی 4 الی 18 سال)، نوشته محمدرضا کرمی بر اساس مهمترین و معتبرترین منابع بینالمللی و متناسب با جامعه ایرانی تدوین و تالیف شده است. معمولاً والدینی که دغدغه آموزش مالی به فرزند خود را دارند از سردرگمی در میان منابع مختلف گلایه کرده و اعتقاد دارند چون منابع موجود جامعیت ندارند باید برای خرید دهها عنوان کتاب هزینه کنند؛ این در حالی است که کتاب مذکور از کاملترین و جامعترین منابع موجود در ایران در حوزه آموزش مالی به کودکان و نوجوانان است و والدین را از سایر منابع مشابه بینیاز میکند.
کتاب مزبور در ۹ فصل به شرح زیر تنظیم شده است: فصل اول، با عنوان کلیات آموزش مالی به کودک و نوجوان، با نگاه فلسفه مآبانه به موضوع سواد مالی به دنبال پاسخگویی به چرایی سواد مالی برای کودک و نوجوان بوده و چگونگی آموزشهای مالی و نقش و جایگاه والدین را واکاوی میکند.
فصل دوم، حد و مرز سواد مالی کودک و نوجوان را نشانه رفته است. اینکه در بحث آموزش مالی فرزندان به طور کلی به چه موضوعات و ابعادی باید پرداخته شود. به استناد این فصل، مهمترین ابعاد یا مؤلفههای سواد مالی کودک و نوجوان عبارتنداز: درآمد، هزینه/خرج، پسانداز، سرمایهگذاری و بخشش.
در فصل سوم، توصیههای مالی اساسی به والدین ارائه شده تا خود را برای ورود به سایر فصول که قرار است نقش معلم را داشته باشند، آماده کنند.
فصل چهارم، حاوی مجموعهای غنی از قوانین آموزش مالی به کودک و نوجوان است. برخی از قوانین مزبور فراتر از سواد مالی بوده و به صورت کلی در تربیت فرزند، والدین را راهنمایی میکنند.
فصل پنجم، به عنوان یکی از مهمترین فصول کتاب، به مبحث مهم پولتوجیبی پرداخته است. پولتوجیبی به عنوان یکی از مهمترین منابع درآمدی کودک و نوجوان نقش کلیدی در آموزش سواد مالی به بچهها ایفا میکند. اگرچه تقریباً همه والدین تصور میکنند نسبت به پولتوجیبی آگاه بوده و ساده از کنار آن عبور میکنند، ولی پس از مطالعه این فصل، قطعاً به اشتباهات خود در مبحث پولتوجیبی پی خواهند برد.
در فصول ششم و هفتم، مباحث مالی به تفکیک دو دامنه سنی ارائه شده: کودکان 4 الی 12 سال و نوجوانان 13 الی 18 سال.
فصل هشتم، به تصمیم کودک و نوجوان برای ورود به دانشگاه پرداخته و آن را به عنوان یکی از مهمترین تصمیمات مالی آنها معرفی کرده است. مؤلف به استناد تحقیقات و منابع، اعتقاد دارد که از سن پیشدبستان با راهبردهای متناسب، باید ورود فرزند به دانشگاه را زمینهسازی کرد یا به عبارت دیگر وی را برای ورود به دانشگاه آماده ساخت.
در نهایت، در فصل نهم که آخرین فصل کتاب است، برخی از مهمترین و اساسیترین مفاهیم مالی و اقتصادی به زبان کودکان (بالای هشت سال) ارائه شده است. والدین میتوانند مفاهیم ارائه شده را به فرزند خود منتقل کرده و ذهن او را آماده دریافت توضیحات بیشتر نمایند.
بزرگ شدن در یک خانواده ثروتمند یا طبقه متوسط، الزاماً و به طور خودکار، منجر به موفقیت مالی فرزندان نمیشود .کودکان پول و مباحث مالی را ناخودآگاه و اتفاقی نمیآموزند.
آن ها باید قوانین مدیریت پول را آموزش ببینند و برای گنجاندن درسهای مالی در زندگی خود نیاز به تمرین دارند. ایشان باید با خیال راحت شکست بخورند و با یادگیری نحوه عملکرد پول تفکر خود را تنظیم کنند. همچنین باید بدانند که پول زیاد تضمینکننده امنیت مالی نیست؛ بلکه امنیت مالی از تصمیمات مالی و اقتصادی صحیح و بجا ناشی میگردد. بنابراین از آنجایی که چیزهای زیادی برای یادگیری کودکان وجود دارد، آموزش مالی و اقتصادی باید در سنین پایین آغاز گردد.