عمومیترین راه شناخت واقع و کشف حقیقت استفاده حداکثری از اندیشه و تفکر است. از طرفی تفکر صحیح و استفاده بهینه از آن منوط به آگاهی از «قواعد حاکم بر اندیشه» و استفاده درست و به هنگام از این قواعد در قالب «دانش منطق» است. از این رو شناخت قواعد منطقی و رعایت آنها، مهمترین ابزار شناخت حقیقت و کنار زدن اوهام و خیالات سد راه تفکر و اندیشهورزی است.
دانش منطق درسی است که در تمامی بخشهای زندگی کاربرد دارد، بنابراین آموختن آن نه تنها در دوره عمومی و تخصصی حوزه مفید بوده و پیش نیاز سایر دروس حوزه بویژه فلسفه و کلام است.
بدین منظور برآن شدیم کتاب درسنامه منطق1 که قواعد دانش منطق را با سبکی نوین و روشی جدید با مد نظر قرار دادن جنبه عملی و کاربردی آن به منزله پیش نیاز ورود به مباحث تفصیلی دانش منطق به رشته تحریر درآمده است را به زیور چاپ آراسته و به خوانندگان محترم تقدیم نماییم .
پیشینه دانش منطق
حس کنجکاوی و حقیقتجویی در نهاد انسانها، پیوسته آنها را به کشف راهها و شیوههای تعامل صحیح و ارتباط موثر با دیگران، راهنمایی کرده است. بیتردید عمومیترین راه ارتباط و تعامل انسانها با یکدیگر، استفاده از تکلم خدادادی و نطق است. با این وجود، همه ما برای مفاهمه صحیح نیازمند اصولی هستیم که با رعایت آنها تا حد ممکن از خطا و اشتباه مصون باشیم. از این رو در همه زبانها، دستور زبان و قواعدی از این دست، تدوین و طراحی شده که به تکلم و مفاهمه صحیح بین انسانها کمک میکند.
درباره اندیشه و نطق باطنی نیز سخن به همین منوال است. یعنی هرچند خداوند به آدمی عقل و قدرت اندیشهورزی داده و همچنین استعداد نحوه مواجهه با مشکلات و نیز تشخیص حقیقت از خطا را به او الهام نموده اما استفاده بهینه از فکر و اندیشه و نیز صیانت ذهن از انواع خطا، متوقف بر یادگیری قواعد و دستورالعملهایی است که بر فرآیند اندیشه بشری حاکم است و دانش منطق تدوین، دستهبندی و ارائه همین قواعد و دستورالعملهاست.