خداوند بینهایتِ علم، قدرت، حکمت و رحمت است. همهی خوبیها از آنِ خداوند است و از او به ما میرسد. بنابراین ما به خدا نیاز داریم. توجه به خدا و تلاش در راه خدا موجب رشد معنوی و افزایش سعهی وجودی ما میشود. هنگامی که سعهی وجودی ما افزایش یابد، قابلیت پیدا میکنیم که از جلوههای خداوند متعال بهرهمند شویم.
مبانی و اهداف روانشناسی با رویکرد اسلامی نیز با روانشناسی غربی متفاوت است. مبانی انسانشناختی، هستیشناختی، ارزششناختی و هدف زندگی بر اساس آموزههای اسلام تنظیم میشود و در روش نیز از متون دینی، عقل و تجربه استفاده میشود.
بنابراین در کتاب نباشه برای بعد «راهنمایی رهایی از اهمال کاری»، اثر محمد فرهوش و عماد رحیمی؛ اصل تلاش و پشتکار در راه رضای خدا از نظر ارزششناختی خوب است و در روشهای تقویت تلاش و پشتکار، از متون اسلامی (آیات و روایات) و متون اسلامشناسان (تراث اخلاقی و تربیت اخلاقی) و عقل و تجربه (دستاوردهای روانشناسی تجربی) استفاده میشود.
شروع مسیر رهایی از اهمالکاری
رهایی از اهمالکاری مستلزم یادگیری و اجرای مهارتهایی است. این مهارتها به مرور ارتقای برنامهها، تلاش و حرکت به سمت موفقیت را در پی خواهد داشت. در فصلهای بعدی مهارتهای متعددی را برای رهایی از اهمالکاری آموزش خواهیم داد. اما قبل از بیان راهکارها توجه به چند نکته ضروری است.
نکات عملیاتی: اهمالکاری صرفا با مطالعۀ کتاب درمان نمیشود، بلکه لازم است در عمل تغییراتی روی دهد. رعایت نکات زیر در عملیاتی کردن راهکارها کمککننده است.