کتاب الفبای بازار سرمایه اثر حمیدرضا ارباب بوده و چاپ آن توسط انتشارات بورس (وابسته به شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس) منتشر شده است.
این اثر ترجمۀ کتابی است که ازسوی مؤسسۀ آموزش بورس بمبئی با نام الفبای بازار سرمایه منتشر شده و شامل سه فصل است. شیوۀ ارائۀ مطالب در کتاب بهصورت پرسش و پاسخ است. کتاب از ۲۱۷ پرسش و پاسخ تشکیل شده که ۷۲ پرسش مربوطبه مباحث اقتصاد کلان (فصل اول)، ۷۲ پرسش مربوطبه بازار اولیه و بازار سرمایه (فصل دوم) و ۷۲ پرسش نیز مربوطبه بازار ثانویه (فصل سوم) است.
برخی از مهمترین مباحث فصل اول عبارتاند از: انواع نظامهای اقتصادی، رشد و توسعۀ اقتصادی، اندازهگیری تولید ناخالص ملی، درآمد سرانه، تورم و اندازهگیری آن، انواع تورم، پول و نقش آن در اقتصاد، سرعت گردش پول، سیاستهای پولی و تأثیر آن بر اقتصاد، نرخ بهره، آزادسازی نرخ بهره، سیاستهای مالی و انواع آن، ادوار تجاری، نرخ ارز، تراز پرداختها و اجزای آن، اعتبارات اسنادی و برخی موضوعات دیگر.
در فصل دوم کتاب مفاهیم بازار اولیه، بازار انواع سرمایه، انواع سهام و مفاهیم اولیه و اصطلاحات مربوطبه بازار بورس سهام و سایر موضوعات مهمی که شرکتکنندگان در بورس باید از آن اطلاع داشته باشند، ارائه شده است. در فصل پایانی کتاب، مفاهیم مرتبط با بازار ثانویه مطرح شده است. در این فصل، پس از تعریف اصطلاحات ضروری به انواع نسبتها و مفاهیمی پرداخته شده که در تصمیمگیری خریداران سهام در بازارهای ثانویه نقش دارند.
اقتصاد بازار آزاد چیست؟
در این نوع نظامهای اقتصادی، دولت حضور ندارد یا حضور بسیار کمرنگی دارد و در بازار نیز دخالت نمیکند. این نوع اقتصاد بهطور کامل براساس نیروهای عرضه و تقاضا عمل میکند. در این اقتصاد، مصرفکننده با توجه به خواستههای خود تعیین میکند که چه چیز و به چه مقدار باید تولید شود. در این اقتصاد، رقابت آزاد و عادلانه وجود دارد.
همین امر به مصرفکنندگان اطمینان میدهد که بهترین کالاهای ممکن را در بهترین قیمت بهدست میآورند. ازسوی دیگر تولیدکنندگان مجبور به رقابت برای استخدام نیروی کار، با توجه به مهارت آنها، به بهترین دستمزد ممکن هستند. در این نظام اقتصادی امکان دارد تولیدکنندگان با اتحاد بین خود در بازار تولید، انحصار بهوجود آورده و قیمتهای بسیار بالایی را به مصرفکنندگان تحمیل کنند.